A 2013-as MTV Video Music Awards margójára

A következő idézet Dave Chapelle amerikai komikustól származik és egy másik neves komikus színészről, Richard Pryorról szól: “A nagyság jele az, amikor előtted minden elavultnak tűnik, utánad pedig minden a te jegyedet viseli.”

Én akkor találkoztam ezzel az idézettel, amikor a vasárnapi MTV Video Music Awards kapcsán hozta fel valaki a Twitteren. Konkrétabban a beszélgetés Michael Jackson hatásáról szólt, amely ismét egész nyilvánvaló volt néhány fellépő előadásában – például Justin Timberlake-ében is, akinek a fellépése a legnagyobb elismerést aratta az est során. Tudom, hogy bizonyos esetekben ez irritáló is lehet Michael rajongóinak, s például Anita Baker soul/jazz énekesnő a Twitteren elég élesen hangot is adott annak, hogy mi a véleménye minderről – egyértelműen Timberlake előadására utalva:

“Az a fantasztikus képesség, hogy felhígíts mindent, amit megérintesz/utánzol nem számít mennyire erőteljes volt az eredeti… “ásítás”. Isten áldja meg a szívét, aranyos.”

“Mi lenne, ha Michael/Janet Jackson nem alkotta volna meg/népszerűsítette volna ezt a művészeti formát… tánc/előadás/videó #VMAs”

“Nem oltogatok… csak elbűvöl, hogy az ő kreativitásuk MÉG MINDIG ennyire nagyon dominál… tánc/előadás/videó #VMAs”

Akár tetszik nekük, amit látunk, akár nem, szerintem egy művész így él tovább és ez a lehető legnagyobb elismerés a számára.  Ha inspirál, ha hatással van, ha újabb és újabb generációk tanulmányozzák és próbálják ellesni azokat a dolgokat, amiket csinált. Úgyhogy inkább legyünk erre büszkék.

(Timberlake egyébként vasárnap megkapta a Michael Jackson Michael Jackson Video Vanguard Awardot, ami némileg meglepetés volt, mert valljuk be Timberlake-nek nem nagyon vannak ikonikus videóklipjei. Ezt talán maga Timberlake is érzi, hiszen beszédében ő maga is úgy vélte nem érdemli meg a díjat.)

Michael hatása valóban erősen jelen van ma is a könnyűzenében és a táncban. Nem beszélve arról a tényről, hogy nélküle valószínűleg a zenei videók műfaja sem lenne ugyanez. Úttörő volt a színvonalas koreográfiák alkalmazásában videókban és megnyitotta az utat a főáram felé más fekete előadók számára, amint azt a Billboard honlapjának ezen cikke bővebben is kifejti.

És azt is tegyük hozzá: inkább Justin Timberlake-eket lássunk a jövőben az ilyen gálákon, mint Miley Cyrus-okat, akinek előadására a Smith család is csak így tudott reagálni. Aki látta az látta…

smith

Reklámok

Posted on augusztus 27, 2013, in Michael Jackson and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: