Kiszivárgott az I Am A Loser / I Was The Loser demója

michael-jackson-brad-buxer-michael-prince

Brad Buxer, Michael Jackson és Michael Prince

A hétvégén kiszivárgott az Internetre az I Am A Loser című Michael Jackson demó. Damien Shields blogján néhány érdekes információt oszt meg a dal hátteréről. Elmondása szerint a dal 2003 januárjában született, amikor Michael és régi zenésztársa, Brad Buxer egy Las Vegas-i szállodában tartózkodott egymás melletti szobákban. Buxer épp túl volt egy szakításon a magánéletében, s a szobájában mászkált fel-fel alá azt mondogatva, hogy “I am a loser!” – azaz “vesztes vagyok”. Michael meghallotta ezt a szomszéd szobából és átment hozzá megkérdezni mi a problémája. Brad elmondta neki, mire Michael azt javasolta írjanak erről egy dalt, így a kora reggeli órákban együtt megírták ezt a dalt.

“Brad játszott a szintetizátoron, Michael pedig felénekelt egy vázlatos vokált. Nagyon gyorsan történt.” – mesélte Michael Prince, az a producer, aki a későbbiekben maga is dolgozott a dalon. “Michael több vokált is felénekelt, hogy csináljon egy jó demót. Tovább dolgoztunk a dalon Neverlanden és máskor más helyeken is. Michael szereti csiszolgatni a dolgokat. Mindig kért egy új hangot itt, egy cintányért ott.”

Michael Prince ugyanakkor azt is elmondta, hogy a jelenleg kiszivárgott verzió nem a legutóbbi verzió: “A kiszivárgott verzió vokálisan kész van, de lehet hallani, hogy demó, mivel a második vagy harmadik kórus után Michael azt mondja ‘ahh’, mivel el akart kezdeni énekelni egy részt, de aztán megállt. Ezt senki sem szerkesztette ki. Michael nem akarta, hogy az benne maradjon a felvételben. Éppen úgy mint ahogy a Gloucestershire-ben Michael elkezd egy kis trombita részt a hangjával csak azért, hogy ne felejtse el – mert az is egy vázlatos vokál.” [A Days in Gloucestershire egy másik kiadatlan dal – a ford.]

Rajongói körökben máskor I Was The Loser-ként (azaz “vesztes voltam“) bukkant fel a dal címe, s emiatt sokat spekuláltak azon, hogy ugyanarról a dalról van-e szó, vagy két különbözőről. Nos, Michael Prince szerint ugyanarról a dalról van szó egy apró módosítással.

“Az a verzió, amely kiszivárgott gyakorlatilag az a befejezett demó, ami azelőtt készült mielőtt a dal I Was The Loser-ré vált. Amit hallasz az Michael éneke és Brad játéka. Ez tényleg egy demó. Az ének érintetlen, nem szerkesztették.”

“Michael elégedett volt az eredeti I Am A Loser demóval, de mielőtt bárki másnak lejátszottuk volna hosszan elbeszélgettünk és Michael azt mondta ‘Nem akarok vesztes lenni. Nem bánom azt, ha vesztes voltam, de nem akarom azt mondani, hogy még mindig vesztes vagyok.’ Úgyhogy ezt megváltoztattuk.”

Michael nem vette fel újra a dalt, csak azt az egyetlen sort – “I was the loser” az “I am a loser” helyett -, mégpedig 2008-ban egy Bel Air-i szállodában, ahol ő és Michael Prince a Best of  Joy-on és a Hollywood Tonighton is dolgozott.

"Michael listája"

“Michael listája”

Michael halála után kikerült egy kézzel írt lista, amit az otthonában találtak. A lista feltehetően olyan dalok/demók címeit tartalmazza, amelyeken Michael dolgozni akart, s amelyeket be akart fejezni a közeljövőben. Köztük van az I Was The Loser is “The Loser”-ként említve.

Michael Prince szerint Jackson gyakran visszatért régebbi kiadatlan dalokhoz: “Néha írt egy új dalt, néha pedig elővett valamit a múltból, amiről úgy vélte, hogy csiszolatlan gyémánt. Emlékszem, hogy dolgoztunk a Scared Of The Moon-on [egy 80-as évekbeli demó – a ford.] az Invincible albumhoz. És emlékszem, hogy Steve Porcaro azon viccelődött: ‘Ó, már megint az a dal?’ Vicces mert én sosem hallottam még azelőtt. De Michael így dolgozott – mindig visszatért néhány kedvencéhez. Azt mondta: ‘Miért nem tettük ezt rá a legutóbbi albumunkra? Hallgassuk meg újra! Tudunk rajta javítani?’ Aztán néha rákerül az albumra, néha nem.”

Természetesen az I Am A Loser hallgatásánál figyelembe kell venni, hogy nem egy befejezett produkció, hanem egy demó.

Forrás: http://www.damienshields.com/exclusive-the-origins-of-michael-jacksons-i-am-a-loser-revealed/

Posted on szeptember 9, 2013, in Michael Jackson and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 11 hozzászólás.

 1. Ó, akkor most már azt is tudjuk, hogy nem az ő magánéleti válsága miatt íródott ez az aranyos, kellemes dallamú dalocska! 😀 Végre valami jó is történik, mostanában nem sok pozitív dologban volt részünk. Végre valami új, és végre az igazi csengő, bongó angyali hangját halljuk ennek a tündéri fiúnak.
  Köszi ezt is, és azt is, hogy rögtön ráugrottál a témára és meg is osztottad velünk. ❤

 2. Hát még én hogy örülök. 😀 Én is úgy gondoltam a dal stílusából, hogy mindenképpen későbbi szerzeménynek kell lennie. Annyira jellemző ez a lenyugodott MJ a 2000 utáni évekre, ezért hittem is el, hogy az Invincible-re szánta volna. Annyira ráillik, hogy be is vettem, amit olvastam. Nem csak én gondolom ezek szernt így….:P
  A tegnapi egész napomat bearanyozta, és ugyan az igaz, hogy ez csak egy kiszivárgott felvétel, de nagyon remélem, hogy több is van még a puttonyban és előbb-utóbb hivatalos kiadásban is megjelenik.

 3. Michael mondta, hogy ha neki mondanak egy sztorit abból ő már tud írni egy dalt. Úgyhogy dalainak jó része így született. Jó néhány dalában pedig magáról énekel. Szerencsére még rengeteg dal van a puttonyban, rengetegről tudunk, de mégis sokszor előkerülnek még azokon kívül is. 🙂

 4. Itt is van egy lista, kb. 170 dal, ha jól számoltam: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_unreleased_Michael_Jackson_songs

  A For The Record könyv alapján, úgy nézem.

 5. Igen, ez a könyv van meg, csak gyorsan számoltam meg már nem tudtam mit számoljak annak. Nem számoltam azokat, amiket nem vettek fel.

 1. Visszajelzés: Kiadatlan dalok | Michael Jackson Zene Blog

 2. Visszajelzés: Részletek az új Michael Jackson albumról! | Michael Jackson Zene Blog

 3. Visszajelzés: Az utolsó évek (7. rész) | Joseph Vogel: Ember a zenében

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: