Michael Jackson és a Simpson család

Michael Jackson nagy rajongója volt a Simpson család című rajzfilm sorozatnak, így 1990-ben felajánlotta az alkotóknak, hogy ír egy dalt a  The Simpsons Sing the Blues című nagylemezre, amelyen a sorozat karakterei énekelnek. Ez a dal volt a Do The Bartman, azonban jogi okokból (Jackson lemezcége más volt, mint a Simpson lemezt kiadó cég) az ő neve nem szerepelt hivatalosan a kiadványon, csak szerzőtársáé, Bryan Lorené. A Simpson család megalkotója, Matt Groening csak 1998-ban fedte fel, hogy Jackson állt a dal mögött.

A dal nagy sikert aratott és 1991-ben első helyet ért el öt országban is a slágerlistán: Ausztráliában, Nagy-Britanniában, Írországban, Új-Zélandon és Norvégiában. Csak Nagy-Britanniában több, mint 400 ezer példány fogyott belőle. Az Egyesült Államokban nem jelent meg kislemezként, de így is a 11. helyig jutott a rádiók játszása alapján összeállított slágerlistán.

Ezután tovább folytatódott Jackson és Simpsonék titkos együttműködése. 1991-ben a sztár a hangját kölcsönözte egy karakternek a harmadik évad első epizódjában,  a Stark Raving Dad-ben (Ki őrült, ki nem). A karakter Leon Kompowsky, egy nagydarab fehér férfi, aki azért került elmegyógyintézetbe, mert Michael Jacksonnak képzelte magát. És ennek megfelelően “természetesen” Michael Jackson hangján beszélt. Kivéve azokat a részeket, amikben énekelnek, mert azokban – szintén jogi okokból – nem Jackson hangja hallható, hanem Kipp Lennoné. Noha a beszédhang alapján sokan gyanították a sztár közreműködését, hivatalosan ezt sem erősítették meg évekig. A stáblistán Jay John Smith álnéven szerepelt Jackson.

Az epizód angolul – Jackson beszédhangjával:

http://www.wtsof.com/watch/S3E1-stark-raving-dad

Magyarul szinkronizálva itt tekinthető meg:

http://indavideo.hu/video/A_Simpson_csalad_3evad_1resz?utm_source=flash&utm_medium=watchoninda&utm_campaign=videoplayer

Az epizódban felcsendülő énekhangok tehát nem Jacksonéi, de az általa írt Happy Birthday Lisa című dalnak létezik egy általa énekelt verziója is:

A dal hivatalosan a Simpson család második nagylemezén, a Songs in the Key of Springfield-en jelent meg (nem Jackson előadásában). Jackson itt W.A. Mozart álnéven szerepelt, mint szerző.

Posted on szeptember 14, 2013, in Michael Jackson and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: