Michael Jackson és a grunge

Mi köze van Michael Jacksonnak és a grunge-nak egymáshoz? Első ránézésre semmi, s talán másodikra sem. Sőt, a ’90-es évek elején, amikor a rock zenének ezen irányzata mainstream népszerűségre tett szert a kritikusok nagyban ünnepelték az új stílus nyersségét, egyszerűségét a ’80-as évek grandiozitásával, csillogásával szemben, amelynek megtestesítőjét éppen az olyan megasztárokban látták, mint Jackson. Egyes újságírók egyenesen a zenei őrségváltás szimbólumának állították be azt a tényt, hogy Jackson Dangerous című albumát épp a Nirvana Nevermindja taszította le a Billboard első helyéről 1992 januárjában. (Azt csak ritkán teszik hozzá, hogy a Nevermindot meg a country sztár Garth Brooks Ropin’ the Wind c. albuma váltotta az első helyen – mindössze egy hét után.)

A rock zene iránt rajongó (főként fehér) újságírók sznobizmusa a pop zenével, s azon belül Jacksonnal, szemben azonban nem volt jellemző a grunge műfaj legjelesebb képviselőire. Azt nem állíthatjuk, hogy Jackson hatása nagyban érződik akár a Nirvana, akár a Pearl Jam zenéjén, mert ez nyilván nincs így. Ezek az együttesek másfajta zenei hagyományokból táplálkoztak. Azonban mindkét együttes tagjai tisztelték Michael Jacksont.

Cobain még iskolás korában egy Michael Jackson rajzot készített egy rajzórán, ám tanára figyelmeztette, hogy azt nem állíthatják ki az iskolában. Válaszul Cobain készített egy nem éppen hízelgő rajzot az akkori elnökről, Ronald Reaganről.

Kurt Cobain rajza Michael Jacksonról

Kurt Cobain rajza Michael Jacksonról

Kurt Cobain rajza Ronald Reaganről

Kurt Cobain rajza Ronald Reaganről

A Nirvana frontembere már befutott sztár volt, amikor egy alkalommal Michael Jackson pólóban jelent meg:

Cobain Michael Jackson pólóban

Cobain Michael Jackson pólóban

Amikor pedig Jacksont 1993-ban gyerekmolesztálással vádolták meg, a Nirvana tagjai védelmükbe vették egy interjúban.

A Pearl Jam tagjai közül ketten is gyermekkori kedvenceik között tartják számon Jacksont. A basszusgitáros, Jeff Ament 1994-ben nyilatkozta a Bass Player című lapnak: „Gyerekkoromban rájöttem, hogy a zene nagyon erőteljes dolog. Hallgattam Michael Jacksont, amint a Ben-t énekli és az megríkatott, úgyhogy el kellett bújnom.”

 

A frontembernek, Eddie Vedder-nek szintén Jackson volt az egyik első zenei élménye. 1992-ben a Circus című lapnak így nyilatkozott gyermekkoráról: „Chicagóba költöztünk. És a szüleim hét gyerek nevelőszülei lettek egy gyermekotthonban. Főleg afro-amerikai gyerekek voltak, néhány ír. A legtöbb gyerek 11 év körüli volt és imádták a Motownt. Ekkor kezdtem érdeklődni Smokey Robinson, James Brown, Otis Redding és a Jackson 5 iránt. Elkezdtem Michael Jackson lemezeket énekelni.”

Vedder ugyanebben az interjúban azt is elárulta, hogy az első lemeze Michael Jackson 1972-es Got To Be There című albuma volt.

A Pearl Jam 1993-as Vs. című albumán megjelent Rats című szám utolsó sorai Jackson Ben című dalát idézik: „Ben, the two of us need look no more”.

Forrás: http://www.twofeetthick.com/2009/06/michael-jackson-influenced-pearl-jam-too/

Reklámok

Posted on szeptember 18, 2013, in Michael Jackson and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 3 hozzászólás.

  1. Emlékszem a 90-es évek elején a tolltartómban volt egy kis Bravóból vagy popcornból kivágott Cobain idézet, vagyis ő mondta. Olyasmi volt, hogy szálljanak már le szegény fiúról.

  1. Visszajelzés: Got to Be There (album) | Michael Jackson Zene Blog

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: