Nem halványul el 1969: I Want You Back – Jackson Five

Írta: Teddy Jamieson
Dátum: 2013. júluis 22.
A cikk megjelenésének helye: http://www.heraldscotland.com/arts-ents/music/not-fade-away-1969-i-want-you-back-by-the-jackson-five.1374486890

Újra táncolni akarok. Tedd a tűt a lemezre! Hallgasd a zongora trillázását, kövesd a funk gitárt és várd míg az a hang berobban! És aztán nézd hogy mozgok!

A helyzet a következő. Ki akarok állni a pop mellett ezen a blogon. Egy részem tulajdonképpen azon gondolkodott, hogy az Archies Sugar Sugar-ját választom 1969-ből, mert az annyira cukorédes, mert valószínűleg az az első lemez, amire emlékszem a gyerekkoromból és mivel azzal boldogan érvelhetnék az ellen a ’60-as évekbeli – a Beatlestől származó – felfogás ellen, hogy magadnak kell írnod a dalaidat.

De őszintén szólva az I Want You Back is lehetőséget ad nekem ezekre és még több mindenre.

Ez az ahogy én elképzelem a pop zenét. Valójában azt mondanám, hogy lehet, hogy ez minden idők legnagyobb pop dala. Egyetlen nagy örömujjongás, még akkor is, ha a szöveg a szívfájdalomról, összetört szívekről szól.

Ha a hatvanas évekről alkotott elképzelésünk a Beatles ambícióján és kalandosságán és a Stones, valamint a Velvet Underground sötétségén és bomlásán alapul, akkor ez is itt van. Itt, ebben a lemezben, amely megmozgat, ebben a lemezben, amely arra emlékeztet, hogy a popzenétől úgy érezheted élsz és ez az érzés izgatottsággal tölthet el. Ez a lemez arra emlékeztet téged, hogy te – és én – egyáltalán miért is szerettél bele a zenébe. Mert jól érzed magad tőle. És valószínű, hogy az általam választott eddigi lemezek közül egyiktől sem – talán a Tutti Frutti kivételével – érzem magam olyan jól, mint ettől.

Mindig megvan a veszélye annak, hogy leredukáljuk a pop zenét egy angol irodalom vizsga kérdésévé. Tudod olyasmire, hogy „Mit akart a szerző kifejezni ezzel a szöveggel?” Tendencia, hogy a komolyságot valamilyen módon felsőbbrendűnek képzeljük. De nem biztos, hogy én hiszek ebben. A pop gyönyöreinek nincs szükségük akadémiai elfogadottságra. Soha nem is volt.

És igen, én hiszek abban, hogy a pop gyakorlatilag bármiről szólhat. Ez az egyik öröme. De szólhat akár a semmiről is úgy, hogy közben mégis számít.

A tény az I Want You Back-ről az, hogy a Motown leszerződtetett egy csapat testvért az Indiana állambeli Gary-ből, hogy Berry Gordy személyesen vett részt abban, hogy megtalálják számukra a megfelelő anyagot és ennek érdekében együtt dolgozott Deke Richards-szal, Fonce Mizellel és Freddie Perrennel, akik korábban Gladys Knight and the Pips-nek írtak. Az eredmény az I Want You Back volt.

És aztán, természetesen, egy 11 éves fiú lépett oda a mikrofonhoz.

Itt abba is hagyhatnám. Azon pillanat előtt, hogy először hallanád Michael Jacksont. De az azt jelentené, hogy nem beszélhetnék arról, hogy mit csinál a csúcsponton, amikor azt énekli uh-huh és aztán teli torokból üvölti, hogy „All I want, All I need” és úgy nyújtja el a szót ahogy te elnyújtanál egy fruttit.

Érti vajon miről énekel? Tudja vajon, hogy milyen lehet „egy hosszú álmatlan éjszaka”? Kétlem – akkor még nem -, de nem számít. Kitalálja hogyan tudja nyomni, csavarni és kinyújtani a hangját, kitalálja hogyan népesítse be a dalt, éljen benne és formálja azt a saját képére. Egyébként is nagyszerű dal, de Jackson előadása még jobbá teszi.

Végeredményben a zene az hangzás. Megtölthetjük értelemmel, terjedelemmel és mélységgel, de mégiscsak hangzás. Némelyik csikorog. Mások felvillanyoznak. Ez felvillanyoz. És igen táncra perdít téged – és engem. Nem ez a legjobb dolog, amit a zene tehet?

Reklámok

Posted on szeptember 19, 2013, in Jackson 5 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: