Triumph (album)

TriumphMegjelenés: 1980. október 18.

A felvétel ideje: 1980

A felvétel helye: Hollywood Sound, Davien Sound, Sound City, Devonshire Sound, Westlake Audio (Los Angeles, Kalifornia)

Kislemezei: Lovely One, Heartbreak Hotel (This Place Hotel), Can You Feel It, Walk Right Now, Time Waits For No One

Stílus: R&B, funk, soul, diszkó

Kiadó: Epic

A Triumph a Spotify-on (a 2008-as újramaszterelt változat a három remix-szel a végén):

A Jacksons Triumph című albuma – melynek először a Foundation címet akarták adni – alig több, mint egy évvel jelent meg Michael Jackson roppant sikeres Off The Wall című szólóalbumát követően és kicsit talán annak árnyékában is maradt, pedig ha valakinek bejön az Off The Wall korszak Michael Jacksonja, akkor annak ez az album is nagy eséllyel a kedvencei közé fog tartozni. Minden bizonnyal ez a Jacksons legerősebb albuma – egy R&B/klub klasszikus, amelyen erőteljesen jelen van Michael befolyása, stílusa. Amellett, hogy – mint általában – ő énekli a vezérvokálok túlnyomó többségét, az album kilenc dalából hatnak ő a szerzője vagy társszerzője.

Daryl Easlea, a BBC kritikusa 2012-ben így írt az albumról: “A Triumph-ot sláger kislemezei dominálják – a Can You Feel It, a Walk Right Now, a Lovely One és a This Place Hotel. A Can You Feel It – amely egy duett Michael és Randy között – egy nagyon futurisztikus videóval érkezett, amely tökéletes időkapszula volt és vizualizálta a dal felhívását a békére és harmóniára, tele azzal a világűr mániával, amely a Star Wars nyomán keletkezett. A Walk Right Now klub lökete Nathan Watts hipnotikus basszusával és Ollie Brown metronómikus dobjával az együttes egyik legjobb pillanata.

Ha átélted azt a korszakot akkor rá fogsz jönni, hogy az összes szám ismerős, mert akkoriban úgy tűnt mindenütt ott voltak: az Everybody elhaló városi hangzásvilága éppúgy, mint a Time Waits For No One gyengéd balladája. Ha pedig még nem hallottad őket, akkor ez egy pazar következő állomás miután meghallgattad Michael szólókarrierjének a legjobbjait.

A Triumphfal a csapat 1971 óta először tért vissza az amerikai R&B slágerlista csúcsára és végre sikerült eltemetniük Motown-os múltjuk kísérteteit. A címe pontosan összefoglalja mi található belül: ez egy diadalmas, dicsőséges hangzás. Noha készítettek még további két albumot – a nehézkes Victory-t és a nagyrészt Michael nélküli 2300 Jackson Street-et, de a Triumph az utolsó darab, amely a Jacksonst pályája csúcsán mutatja be, mint egységes, kreatív erőt.” [1]

Az album csúcspontjai: a bombasztikus, pátosszal teli “világmegváltó” nyitódal, a Can You Feel It, amelyet azóta sokan feldolgoztak vagy vettek belőle hangmintát, így lüktető ritmusa és fúvós szekciója a fiatalabb generáció számára is ismerős lehet. A funky Lovely One, amelyet Michael még 1988-as Bad turnéján is játszott (akárcsak a Heartbreak Hotelt). A pörgős, fülbemászó és ma is táncra csábító funk dal, a Walk Right Now, amely a szakításról szól. Az album egyetlen balladája a Time Waits For No One, amely egyszerűségével és Michael csodálatos vokáljával varázsol el. És mindenekfelett az album talán legragyogóbb gyémántja a Heartbreak Hotel, amely mind zeneileg, mind szövegvilágában egy igazi klasszikus Michael Jackson dal – ráadásul a legjobbak közül való, s talán csak azért nem vált sokkal nagyobb slágerré, mert nem Michael valamelyik szólóalbumán jelent meg, hanem egy viszonylag ismeretlenebb Jacksons albumon. Témája idézi Michael később gyakran visszatérő misztikus, természetfeletti, kísérteties, paranoid témáit és hangulatait egy mesterien megkomponált dalban és stílusában előrevetíti az egy évvel később megírt Billie Jeant. (A dalt annak idején azért keresztelték át az album borítón This Place Hotellé, hogy az emberek ne tévesszék össze Elvis Presley ugyanilyen című 1956-os slágerével. Egyébként egy teljesen más dalról van szó, csupán a címük azonos.)

A dalok nagy részében Michael viszi a vezérvokált (a Your Ways-ben és a Give It Upban a falzettjét hallhatjuk), kivéve a Wondering Who-ban, amelyben Jackie. A Can You Feel It-ben Michael Randy-vel, a Give It Up-ban Marlonnal énekel duettet. Dalszerzőként Jackie és Randy öt-öt, Tito egy dal megírásában vett részt társszerzőként. Utóbbi gitáron is játszik az albumon. Külsős dalszerző csak az Everybody című dalban jelenik meg a basszusgitáros, Mike McKinney személyében.

triumph

Az albumot sikeres turné kísérte

A Destiny után a Triumph volt a második album, amely az Epic lemeztársaságon belül a Jacksons által létrehozott Peacock Productions gondozásában jelent meg. A produkciós cég a páváról kapta a nevét azután, hogy Michael elolvasott egy cikket ezekről a madarakról. Ez inspirálta őt és Jackie-t arra, hogy az eredeti Triumph album borítójára a következő szöveget írják:

“Korszakokon át a pávát tisztelték és dicsérték vonzó, előkelő szépségéért. A teljes madár családban a páva az egyetlen faj, amely az összes színt egybe integrálja és csak akkor mutatja meg ezt a ragyogó tüzet, amikor szerelmes. Mi, akárcsak a páva, megpróbálunk minden rasszt eggyé integrálni a zene szeretetén és erején keresztül.”

Az albumot Grammy díjra jelölték a Legjobb R&B vokális előadás egy duó, együttes vagy kórus által kategóriában, de nem nyerte el.  Az amerikai R&B slágerlistán első helyet ért el, a pop slágerlistán a 10. helyig jutott. Az Egyesült Királyságban a 13. hely volt a csúcspozíciója.

2008-ban újramaszterelték, s erre a verzióra bónuszként a Heartbreak Hotel kislemez verziója, valamint a Walk Right Now két remixe került fel.

Az albumon szereplő dalok listája:

Ssz. Dal Dalszerző Producer
1. Can You Feel It Michael Jackson, Jackie Jackson The Jacksons
2. Lovely One Michael Jackson, Randy Jackson The Jacksons
3. Your Ways Jackie Jackson The Jacksons
4. Everybody Michael Jackson, Tito Jackson, Mike McKinney The Jacksons
5. Heartbreak Hotel (alternatív címe: This Place Hotel) Michael Jackson The Jacksons
6. Time Waits For No One Jackie Jackson, Randy Jackson The Jacksons
7. Walk Right Now Michael Jackson, Jackie Jackson, Randy Jackson The Jacksons
8. Give It Up Michael Jackson, Randy Jackson The Jacksons
9. Wondering Who Jackie Jackson, Randy Jackson The Jacksons

A 2008-as újramaszterelt kiadáson a fentieken túl szerepel még:

Ssz. Dal Dalszerző
10. Heartbreak Hotel (alternatív címe: This Place Hotel) (kislemez verzió) Michael Jackson
11. Walk Right Now (John Luongo Disco Mix) Michael Jackson, Jackie Jackson, Randy Jackson
12. Walk Right Now (John Luongo Instrumental Mix) Michael Jackson, Jackie Jackson, Randy Jackson

További, eredetileg az albumra szánt, de azon végül nem megjelent dalok: Slipped Away (Michael Jackson, Marlon Jackson), Why Can’t I Be (Michael Jackson) [2].

Legjobb helyezése a fontosabb slágerlistákon:

USA: 10.
USA – R&B slágerlista: 1.
Egyesült Királyság: 13.

Eladott példányszám a világon: kb. 2 millió

Ebből

  • USA: 1 millió

Források:

[1] Daryl Easlea – The last set from The Jacksons at the zenith of their united, creative ability (BBC Review, 2012) http://www.bbc.co.uk/music/reviews/2g8r
[2] The Jacksons – Triumph (Album) (MJTunes.com) http://www.mjtunes.com/modules/mydownloads/singlefile.php?cid=29&lid=1008
Chris Cadman & Craig Halstead: Michael Jackson – For The Record (2nd edition) (2009)

Posted on november 4, 2013, in The Jacksons and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 6 hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: