Destiny (album)

DestinyMegjelenés: 1978. december 17.

A felvétel ideje: 1978

A felvétel helye: Hayvenhurst-i otthoni stúdió

Kislemezei: Blame It on the Boogie, Shake Your Body (Down to the Ground), Destiny

Stílus: R&B, funk, soul, diszkó

Kiadó: Epic

.

.

A Destiny a Spotify-on (a 2008-as újramaszterelt változat a két remix-szel a végén):

A Jacksons Destiny című albuma az első olyan album volt a csapat pályafutásában, amelyen művészileg teljesen szabad kezet kaptak, s úgy tűnik erre nagy szükség is volt ahhoz, hogy ne tűnjenek el végleg a süllyesztőben. 1975-ben azért hagyták el a Motown lemeztársaságot, mert pályafutásuk addigra hanyatlásnak indult az ott kapott anyagokkal. A CBS-hez váltva azonban eleinte még mindig nem írhatták saját lemezeiket, hanem első két albumukon a Gamble & Huff dalszerző-producer párost rendelték ki melléjük és ez éppolyan zsákutcának bizonyult, mint ahová a Motownnal jutottak kapcsolatuk vége felé. A Gamble & Huff által képviselt úgynevezett Philadelphia soul is a végnapjait élte ekkorra, ami azt eredményezte, hogy a Jacksons általuk készített anyagai roppant ódivatúnak, elavultnak tűntek már a megjelenésükkor is. Ez meglátszott a slágerlistás helyezéseken is: a Goin’ Places mindössze a 63. helyig jutott a Billboardon és az azt megelőző első CBS-albumuk – amely egyszerűen The Jacksons címmel jelent meg – is alig jutott be az első 40-be.

Az album címével egybecsengően tehát sorskérdés volt a csapat számára, hogy milyen lesz a következő albumuk fogadtatása. A CBS is belátta, hogy nincs vesztenivalója, ha végre szabad folyást enged a fiúk kreativitásának. A Jacksons így a lemezcégen belül saját produkciós céget alapított Peacock Productions néven és a Destiny albumon megkapta a rég áhított lehetőséget arra hogy a teljes album felett ők gyakoroljanak kreatív kontrollt. És ők éltek is ezzel.

Az album, amelyet a hayvenhursti otthonukban berendezett stúdióban készítettek el mindössze két hónap alatt, 1978. december 17-én jelent meg. Két kislemezt már a megjelenés előtt kiadtak róla beharangozóul. Az első a Blame It On The Boogie volt – ez az egyetlen dal az albumon, aminek nem a Jackson fiúk a szerzői. Véletlen egybeesés, hogy egyik szerzőjét is Michael Jacksonnak hívják, de ő egy másik Michael Jackson – egy brit dalszerző, akit megkülönböztetésül Mick Jacksonként tüntettek fel az album borítóján. Nem rokona a Jacksonsnak a dal másik társszerzője David Jackson sem. Ez a kislemez az Egyesült Államokban ugyan nem hozott sikert, ám Nagy-Britanniában Top 10 sláger volt. Ehhez a dalhoz fűződik a csapat első igazi videoklipje is.

A második kislemez, a Randy és Michael által szerzett Shake Your Body (Down To The Ground) azonban végre meghozta az áttörést az USA-ban is: az Atlanti-óceán mindkét oldalán bekerült az első tízbe, mára pedig klub klasszikusnak számít, amelyet számos más művész feldolgozott vagy játszik a koncertjein (pl. Prince, Justin Timberlake). Maga Michael az 1987-es Bad turnéja első feléig játszotta a dalt koncerteken – ugyanez a helyzet a Things I Do For You című dallal is. Az albumról még egy kislemez jelent meg, a címadó Destiny című ballada, amely kevésbé volt sikeres, de maga az album így is a harmadik helyig jutott az R&B slágerlistán és a tizenegyedik helyig a pop slágerlistán.

Az albumon található dalok két kategóriába sorolhatók: egyrészt vannak a bulis, táncos dalok, mint a már említett Blame It On The Boogie, Shake Your Body (Down to the Ground) és Things I Do For You, valamint az All Night Dancin’. Másrészt olyan “filozofikusabb”, befelé forduló dalok, amelyek Michael később is gyakran visszatérő érzéseit és témáit feszegetik a magányról, az elidegenedésről, a szeretet és elfogadás iránti vágyról, az összezavarodottságról, a félelemről, a félreértettségről, a kihasználtság érzéséről. Michael mindössze 20 éves volt ezen album idején, de a dalszövegek arról árulkodnak, hogy már akkor mélyen a lelkébe ivódtak ezek az érzések és élmények.

Ebbe a kategóriába tartozik a Destiny című dal, amely az egyszerű, de boldog élet iránti vágyakozásról szól, a Push Me Away, ami a szerelmi elutasításról. A That’s What You Get (For Being Polite) Michael magányát és az elfogadás iránti vágyakozását fejezi ki – a dal főszereplője, Jack minden bizonnyal őt testesíti meg.  A Bless His Soulban a kihasználtság érzéséről és a megfelelni vágyásról énekel Michael és Jackie. Ez az egyetlen dal az albumon, amiben Michael osztozik a vezérvokálon.

Stílusában a teljes album klasszikus R&B, soul, funk zene, a tempósabb dalok besorolhatók a ’70-es évek diszkó áramlatába is, de a Jacksons sajátos hangvételében. Különösen utólag visszatekintve, ismerve Michael küzdelmeit az életben, válik egyértelművé, hogy az album szövegei mennyire személyesek.

Az albumot ma a Triumph mellett a Jacksons egyik legjobb, leginkább klasszikussá vált albumának tartják.

2008-ban újramaszterelték, s erre a verzióra bónuszként a Blame It On The Boogie és a Shake Your Body (Down To The Ground) egy-egy remixe is felkerült.

Az albumon szereplő dalok listája:

Ssz. Dal Dalszerző Producer
1. Blame It On The Boogie Mick Jackson, David Jackson, Elmar Krohn The Jacksons
2. Push Me Away The Jacksons The Jacksons
3. Things I Do For You The Jacksons The Jacksons
4. Shake Your Body (Down To The Ground) Randy Jackson, Michael Jackson The Jacksons
5. Destiny The Jacksons The Jacksons
6. Bless His Soul The Jacksons The Jacksons
7. All Night Dancin’ Randy Jackson, Michael Jackson The Jacksons
8. That’s What You Get (For Being Polite) Randy Jackson, Michael Jackson The Jacksons

A 2008-as újramaszterelt kiadáson a fentieken túl szerepel még:

Ssz. Dal Dalszerző
9. Blame It On The Boogie (John Luongo Disco Mix) Mick Jackson, David Jackson, Elmar Krohn
10. Shake Your Body (Down To The Ground) (John Luongo Disco Mix) Randy Jackson, Michael Jackson

Legjobb helyezése a fontosabb slágerlistákon:

USA: 11.
USA – R&B slágerlista: 3.
Egyesült Királyság: 33.

Források:

Chris Cadman & Craig Halstead: Michael Jackson – For The Record (2nd edition) (2009)

http://www.mjtunes.com/modules/mydownloads/singlefile.php?cid=29&lid=1007

Posted on november 25, 2013, in Michael Jackson and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 8 hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: