George Atwell emlékei Michael Jacksonról

A képen Michaellel George Atwell látható, akiről pár évvel ezelőtt az alábbi sztori jelent meg az Orlando Sentinel című lapban:

George Atwell és Michael Jackson

George Atwell és Michael Jackson

George Atwell az orlandói Első Presbiteriánus Egyház orgonistája és komponistája. Akkoriban azonban az orlandói Bee Jay stúdióban volt zenész, ahol alkalma volt demókat felvenni Michael Jacksonnal utóbbi egyik közép-floridai útja során. Atwell volt kedves elküldeni emlékeit e-mailben az Orlando Sentinelnek, amit lentebb közlünk. Azt mondja Jackson lenyűgözte a profizmusával, azzal a precizitással, amivel képes volt zeneileg előadni, a kedvességével és a gyermeki lelkesedésével. Ha volt a személyiségének sötét, furcsa oldala – mondja Atwell – hát akkor sosem mutatta meg. Atwell végzett el néhány munkát a Jackson dalokon (amelyeket tudomása szerint sosem adtak ki) Jackson magánszállásán a Disney Royal Plazában. Azt mondja a lift egész éjjel csilingelt, mivel a kíváncsiskodók próbáltak feljutni, hogy vethessenek egy pillantást a Pop Királyára. Nos, innentől vegye át a szót Atwell:

„Miután a Thrillert kiadták és Michael Jackson hihetetlenül népszerű lett egy alkalommal Orlandóba jött vakációzni és közös Los Angeles-i és orlandói zenész barátokon keresztül arra kért bennünket, hogy segítsünk neki négy demó elkészítésében, amelyek a fejében voltak. Én voltam az orlandói Bee Jay lemezstúdió személyzeti producere akkoriban és összeszedtünk szintetizátorokat, egy Linn dobgépet, gitárt, basszust és mi négyen találkoztunk vele a Royal Plaza Hotelben (a 13. emeleten). Nagyon kedves, udvarias volt és azon aggódott, hogy velünk minden rendben van-e… nem vagyunk-e fáradtak, akarunk-e enni stb. Akkoriban a Pepsit reklámozta és a legelső dolog, amit láttunk a mosogatóban az három nagy üveg Pepsi volt… igazi reklámarc!

Mivel Michael nem olvasott kottát egyenként bevitt minket egy dolgozó/zeneszobába és átvett minden részt amíg azt nem kapta, amit hallani akart. Elénekelte a részt, mi visszajátszottuk és aztán módosítgattunk, változtattunk a hangokon, az akkord struktúrákon stb., amíg ő azt nem mondta: „Igen, ez az!” Véletlenül volt egy testőr a szobája előtt és miközben dolgoztunk a hajnali órákig hallottuk, hogy a lift egész éjjel csilingel, amint a rajongók megpróbáltak feljutni és egy pillantást vetni Michaelre. Megpróbálták megvesztegetni a testőrt bármivel (használd a képzelőerődet!) azért, hogy beengedje őket, de ő természetesen nem tehette.

Így dolgoztuk ki a dalokat a szállodában; aztán elvittünk mindent a lemezstúdióba, ahol minden dalt felvettünk és ő rájuk énekelt. Ami a legemlékezetesebb számomra azokról a felvételekről az a tény, hogy vokálisan sosem tévesztett! Csak olyankor kellett visszatekerni a szalagot, ha a hangmérnök késett egy belépővel vagy valami technikai jellegű hiba történt. (MJ) elénekelte a vezérvokált és mindhárom háttérvokált, mindegyiket külön-külön rögzítve három alkalommal és sosem hibázott. Nem ment a zongorához és nem ott dolgozta ki a vokális háttereket (amint az szokás), hanem egyszerűen ott rögtönözte azokat a részeket! Örökre kitörölhetetlenül az agyamban marad az a hihetetlen ritmusérzéke, a csettintgetései az ujjaival miközben készítette a vezérlő felvételeket számunkra. Volt egy nagyon precíz „groove hely” a ritmushoz képest, amit úgy tűnt csak ő képes megtalálni.

A stúdióban mind leültünk a TV szobában és néztük a Thriller premierjét az MTV-n. (MJ) olyan volt, mint egy kisgyerek… alig hitte, hogy ezt a videót játssza az MTV, alig hitte, hogy a Thriller album első helyezett volt a slágerlistákon…  és mindez azok után, hogy már addig is sok Nr 1. slágere volt karrierje során (akkor 24 éves volt). Megkérdeztem tőle, hogy miért nem tanult meg kottát olvasni és ő azt válaszolta: Isten megadta neki ezt az ajándékot és attól félt, hogy ha túl sokat tanul a zene intellektuális oldaláról az csak szétrombolná ezt. Volt egy útitársa, egy idősebb úriember, akiről azt mondta, hogy már 16 éve mellette van és MJ szerette ugratni és viccelni vele, ha elaludt stb. (Bill Bray, MJ biztonsági főnöke – a ford.)

Naponta megkapta a Thriller videó különféle szerkesztéseit Los Angelesből és együtt néztük őket. Az első alkalommal mind a TV köré gyűjtött minket, volt pattogatott kukorica, ropogtatni való, italok stb. – készen álltunk, de amikor elkezdte játszani a szalagot megdöbbenésére azt látta, hogy egy vendég rávette a 11 órás híreket a videóra! Annyira zavarban volt és egyfolytában elnézést kért, nem tudja ez hogyan történhetett meg stb. Másnap este mindnyájunkat ismét meghívott megnézni. Ajnározta John Landist és Quincy Jones-t, bár azt elmondta, hogy ő és Quincy összevesztek, mert Quincy nem akarta, hogy a Billie Jean az albumon legyen… nem gondolta, hogy elég erős a dal, vagy valami ilyesmi. Nos, mind tudjuk ki nyerte meg azt a vitát!

Nagyon szép emlékeink vannak arról az időről, amikor Michaelt nem befolyásolta a gazdagság és a hírnév, igazán gondoskodó volt és csodálatos ember. A fiam Michael (aki a Linn dobgépet programozta) 14 éves volt akkor és ez volt a legelső alkalom, hogy egy lemezfelvételen játszott… micsoda kezdés! Vannak nagyszerű képeink vele és természetesen egy aláírt példányunk a Thriller albumból. (MJ) rámutatott nekünk a fotón a kezén dudorodó inakra, ami azért volt, mert nagyon szorosan kellett fognia a kis tigrist, mivel kiharapdálta a lelket belőle!

Viszlát Michael… hiányozni fogsz, de azok számára, akiknek lehetősége volt veled dolgozni és ismerni téged a „jelenléted” feledhetetlen marad.”

Forrás: Orlando Sentinel

Reklámok

Posted on január 20, 2014, in Michael Jackson and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: