Michael Bush: The King of Style – Dressing Michael Jackson

KingofStyleCím: The King Of Style – Dressing Michael Jackson
Szerző: Michael Bush
A megjelenés dátuma: 2012. november 6.
ISBN: 9781608871513
Magyar fordításban megjelent? Nem
Formátuma: keményfedelű

A The King Of Style – Dressing Michael Jackson című könyvet Michael Bush írta, aki több, mint 25 éven át volt Michael Jackson öltöztetője és ruhakészítője társával Dennis Tompkinsszal. A könyv keménykötésű, nagyalakú (23×30,5 cm), igazán igényes kivitelű, tele színes képekkel, amelyek kiválóan bemutatják Michael helyenként lélegzetelállító, helyenként vicces, de mindenképpen egyedi ruháit.

Ha úgy gondolsz erre a könyvre, hogy bizonyára csak ruhákról szól, akkor el kell, hogy mondjam, hogy amíg nem vettem a kezembe, addig én is kevés érdeklődést mutattam iránta. Érdekel Michael zenéje, tánca, na de a ruhái? Jó, hogy jellegzetesek, de ugyan mit lehet egy könyvön át értekezni róluk?

Nos, miután elolvastam a könyvet teljesen meghódított és úgy gondolom, hogy ott a helye egy Michael Jackson rajongó könyvtárában, akárcsak a zenéjéről szóló könyveknek. Ugyanis ezek a ruhák ugyanúgy részei a művészetének és a kreatív víziójának, mint a zene, a tánc vagy a rövid filmek. Michael ruháit nem valamiféle PR vagy stílustervező csapat alkotta meg, hanem nagyrészt a saját ötletein alapultak, amelyeket Tompkins és Bush segített megvalósítani. Gyakran ők is hozzátették a saját ötleteiket, de rendszerint Michael volt az ötletgazda és a kreatív hajtóerő mögöttük. Ennélfogva Bush MJ-nek tulajdonítja azt, hogy ő és Tomkins az idők során öltöztetőkből és egyszerű kézművesekből művészekké – sőt feltalálókká – váltak. Michael tanította meg őket arra, hogy képesek legyenek a bevett konvenciókon kívül gondolkodni és hogy ne ismerjenek lehetetlent, mert ő maga sem ismert – és ez gyakran az általa támasztott elvárásokban is megmutatkozott.  Michael Jackson vérbeli művész volt, aki soha nem szűnt meg alkotni, az agya mindig kreatív ötleteken kattogott, s ez nemcsak a dalszerzésben vagy táncok koreografálásában mutatkozott meg, hanem a ruhatára megalkotásában is.

Michael ruháiban sokszor volt fricska, humor

Michael ruháiban sokszor volt fricska, humor

Michael azt akarta, hogy a ruhái mindig védjegyszerűen Michael Jacksoniak legyenek, ugyanakkor mindig legyen bennük valami új, valami, ami még nem volt, és természetesen legyenek varázslatosak, misztikusak, mozgassák meg az emberek fantáziáját, késztessék őket találgatásokra. Ennek eredménye volt számos bámulatra méltóan gyönyörű szerelés – vagy éppen vicces, mert Michaelnek az is fontos volt, hogy legyen humor, egy kis pimaszság is a ruháiban.

A ruhák története mellett számos kapcsolódó anekdotát is olvashatunk a könyvben, amelyek bemutatják a roppant kreatív, a néha idegeket próbára tévő, de ugyanakkor vidám, humoros, kedves, aranyszívű és a világ dolgaira mindig gyermeki módon rácsodálkozó Michaelt Jacksont – a követelőző főnököt, de ugyanakkor lojális, figyelmes és örökké tréfálkozó barátot. Megismerhetjük az ikonikus ruhadarabok (flitteres kesztyű, lábszárvédő, Thriller dzseki, Beat It dzseki stb.) evolúcióját, azt, hogy milyen követelményeknek kellett megfelelnie a színpadi ruháknak, amelyekben Michael táncolt, vagy éppen azt, hogy a híres Smooth Criminal bedőlést milyen cipő tette lehetővé a színpadon.

A könyv sokszor megnevettet és – a vége felé – megríkat, de nemcsak a Michael Jackson rajongók érdeklődésére tarthat számot, hanem azokéra is, akiket  a ruhák, a ruha- és kosztümtervezés érdekel – már ha nem csak a hétköznapi divattrendekre érvényes ez az érdeklődés, hanem az egyedi darabokra is. Vagy azokéra, akiket egyszerűen a showbiznisz nagyjai és ikonjai érdekelnek, illetve az, hogy hogyan is járt egy ilyen kreatív zseni agya, aki mindent – így a ruháit is – alárendelt a nagybetűs Szórakoztatóművészetnek.

Michael kedvenc szerelése, amiben el is temették

Michael kedvenc szerelése, amiben el is temették

Tompkinsnak és Bushnak azt is ki kellett találni hogyan lehet ezüstből kényelmesen viselhető cípőt készíteni...

Tompkinsnak és Bushnak azt is ki kellett találni hogyan lehet ezüstből kényelmesen viselhető cipőt készíteni – MJ ugyanis nem ismert “nemet”, ha valamit kigondolt…

Reklámok

Posted on január 24, 2014, in Michael Jackson and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 7 hozzászólás.

 1. Köszönöm neked ezt az ajánlást. 🙂
  Ez a könyv mindig is kiemelt helyen fog pihenni a polcomon. Egyszerre sírtam, és nevettem a történeteket olvasva, és nagyon sajnálom, hogy ez a könyv magyarul nem jut el az angolul nem tudó rajongókhoz. Ha sikerülne lefordítani és terjeszteni én is biztos vagyok benne, hogy a nem MJ rajongókat elvarázsolná a ruhakészítésen kívül Michael végtelenül aranyos humora is.

 2. csilla füredi

  Ez a könyv volt a karácsonyi ajándékom , megleptem vele magam magamat 🙂 Nagy bánatom hogy elolvasni még sajna nem tudom , de Edina lefordított pár érdekes részt , nagy köszönet neki ! Csodás könyv , ha megjelenne magyarul , simán megvenném még egyszer 🙂 Ami a szentestei nézegetést illeti , a férjem kikapta a kezemből és ki sem adta , míg végig nem böngészte … én meg csak pisloghattam !

 3. Sziasztok! Nagyon meg szeretném venni ezt a könyvet. Azt szeretném megtudni, hogy ti honnan szereztétek be a könyvet? Neten rendeltétek vagy esetleg könyvesboltban rendeltétek meg? Segítségeteket megköszönném 🙂

  • Itt könyvesboltban nem kapható. Meg tudod rendelni vagy a bookline-tól, vagy az amazon-tól. Bookline-on mostanában elég ritkán van raktáron, de ha felhívod őket és esetleg nincs, szerintem még akár be is szerzik neked. Az amazon olcsóbb, de az külföldi. 🙂

 1. Visszajelzés: Michael Jacksonról szóló mások által írt könyvek | Michael Jackson Zene Blog

 2. Visszajelzés: Michael Jackson az Oscar-díj átadáson | Michael Jackson Zene Blog

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: