Michael Jackson és a Fostex T20

Brad Sundberg, Michael Jackson egykori munkatársa újabb történetet osztott meg Michaelről a Facebookján:

„Oké, itt az idő egy gyors sztorira valami olyanról, amit nem várnátok: fejhallgatók. Talán soha nem gondolkodtál még el a fejhallgatókon, de ha Michael Jacksonnal dolgozol együtt egy stúdióban, akkor a fejhallgatók nagyon fontos elemek. Oké, hagyd abba az ásítozást, adj egy lehetőséget, hogy elmagyarázzam!

Még mielőtt a világ hallott volna a Beats By Dr. Dre fejhallgatókról nekünk olyan fejhallgatók kellettek a stúdióba, amelyek legalább három kritériumnak megfelelnek: jó a hangzásuk és kényelmes őket viselni; képesek kezelni a nagy hangerőt és legyenek elég tartósak ahhoz, hogy ellenálljanak a stúdió életnek.

A helyzet az, hogy sok zenész majdnem süket a sok éven át megtartott próbáktól, koncertektől stb. Különösen a dobosok (sajnos) tudják nagyon tönkretenni a fülüket, ha nem figyelnek oda, de az énekesek, gitárosok stb. is mind ki vannak téve a nagyon hangos zenének hosszú időn át. Vissza az én sztorimhoz.

Michaelnek figyelemreméltóan jó hallása volt, amikor én vele dolgoztam mindent figyelembe véve, de imádta, ha a fejhallgatói fájdalmasan hangosak. Ha sosem dolgoztál stúdióban: az énekesek és a zenészek azért használnak fejhallgatót, hogy hallják a dalt, a hangjukat stb., de a mikrofon csak az ő hangjukat hallja vagy a hangszert, amin játszanak. Számunkra ez egy kihívássá vált, mert Michael egyre hangosabbra és hangosabbra állította a fejhallgatóját egy felvétel alatt és aztán azt mondta: „Brad… a fejhallgatóm nem jó… hoznál nekem egy másikat?” Hoztam neki egy másikat és aztán láttam, hogy az előzőeket tönkretette. Nos, nem igazán mondhatod meg Michael Jacksonnak, hogy tekerje lejjebb a fejhallgatóját, így aztán az volt a kihívás, hogy találjunk egy olyat, ami megfelelő a füleinek, kényelmes viselni és elég hangos, ahogy ő szereti.

Kipróbáltunk több modellt az AKG-től a Sennheiserig, aztán mindet küldhettük vissza a boltba füstölve Michael egy-egy vokál felvétele után. Végül megtaláltuk a megoldást: a Fostex T20-at. Michael kipróbálta és odanyúlt a hangerő szabályozóhoz. Nos, én szeretem a hangos zenét, igazán szeretem, de az a hangerő amit Michael hallgatott és amire énekelt azzal a T20-assal valami elképesztő volt! Imádta és onnantól szükséges kellékei voltak minden stúdiónak, amiben dolgoztunk.

Szóval ha Michael zenéjét olyan fejhallgatóval akarod hallgatni, amin ő hallgatta, amikor megalkotta, akkor dobd el a Beats by Dr. Dre-t és szerezz egy Fostex T20-ast. (Az ára is csak 1/3!) Lehet, hogy nem fogsz úgy kinézni, mint mindenki más, de tudni fogod a háttértörténetet – ez az a fejhallgató, amit Michael használt. Michael mindig a saját ütemére táncolt, nem akarsz te is?”

Hallj olyan dolgokat, amiket még soha nem hallottál,
Láss olyan dolgokat, amiket még soha nem láttál,
Tanulj olyan dolgokat, amiket soha nem tudtál.”

Brad Facebook oldala: https://www.facebook.com/inthestudiowithmj?fref=ts

Lásd még Brad Sundberg: Egy barátra emlékezve c. cikkünket!

Posted on február 27, 2014, in Michael Jackson and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 1 hozzászólás.

  1. Ez aranyos. Hogy nem süketült meg még sem! Iszonyú forró vizet szeretett inni felvételek előtt, amiben megolvadt a műanyag kanál is . Egy természeti csoda volt, ezen már többször elgondolkodtam.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: