ABC (dal) / The Young Folks

ABC (song)Az ABC a Jackson 5 második kislemeze, amely 1970. február 24-én jelent meg. A dalszerző-producer csapat, a Corporation (Berry Gordy, Freddie Perren, Alphonzo Mizell, Deke Richards) ennél a dalnál is ugyanazt a formulát követte, mint az első kislemeznél, az I Want You Backnél, s ugyanolyan sikerrel. Akárcsak elődje, az ABC is első lett mind a Billboard Hot 100 kislemezlistáján, mind az R&B slágerlistán. Az Egyesült Királyságban a 8. helyig jutott. Érdekesség, hogy a Billboard Hot 100-on a Beatles Let It Be-jét szorította le az első helyről. A Motown különleges arany vinyl lemezekkel ünnepelte az ABC sikerét. A kapcsolódó sajtóközleményben ez állt: “Az összes milliós példányszámban elkelt lemezünk közül egyik sem érte el a milliós példányszámot gyorsabban, mint a Jackson 5 ABC-je. Kevesebb, mint 12 napra volt hozzá szüksége!”

A dal eredeti címe 1-2-3 volt, majd ABCD. Vezérvokálját Michael és Jermaine felváltva viszi, illetve egy sor szólót Jackie is kap benne. A dal az American Bandstand televíziós showban debütált.

Freddie Perren később elismerte, hogy az ABC-t az I Want You Back kórusa köré építették: “Csak annyit csináltunk, hogy vettük azt a zenét, játszottuk és játszottuk és hozzáadtunk egy pár lépést. Az ABC már kész volt mielőtt az I Want You Back igazán nagy sláger lett volna.”

A dal a Jackson 5 második albumán jelent meg, amely szintén az ABC címet viseli. Máig a csapat egyik legismertebb slágere. 1988-as önéletrajzában, a Moonwalkban ezt a dalt nevezi az egyik kedvencének a Motown korszakból az I’ll Be There-rel és a Never Can Say Goodbye-jal együtt. A dal hangmintaként megjelenik a Naughty by Nature hip-hop együttes 1991-es Nr. 1 slágerében, az O.P.P.-ben.

A Jackson 5 ezért a dalért megkapta első Grammy jelölését a Legjobb kortárs vokális előadás duó, együttes vagy kórus által kategóriában, de azt végül a Carpenters együttes nyerte el (They Long To Be) Close To You című dalával.

A dal stúdió változata

Élőben az Ed Sullivan showban

Írta és komponálta: The Corporation (Berry Gordy, Freddie Perren, Alphonzo Mizell, Deke Richards)
Producer: The Corporation
Hangszerelte: The Corporation
A felvétel ideje: 1969. december
A felvétel helyszíne: Motown Recording Studio, Los Angeles, Kalifornia
Album: ABC

Stílus: pop, R&B, soul

Az ABC kislemez B-oldala a The Young Folks önmagában nem lett annyira híres, mint az I Want You Back B-oldalán megjelentetett Who’s Lovin’ You, de ez nem befolyásolta a kislemez sikerét. A The Young Folks is az ABC album egyik dala. Ez egy feldolgozás, eredetileg a Supremes énekelte. Náluk is B-oldal volt – az 1969 május 9-én kiadott No Matter What Sign You Are című kislemezé.

Írta és komponálta: George Gordy, Allen Story
Producer: Hal Davis
Hangszerelte: Dave Blumberg
A felvétel ideje: 1970. február
A felvétel helyszíne: Motown Recording Studio, Los Angeles, Kalifornia
Album: ABC

Stílus: pop, R&B, soul

Legjobb helyezése a fontosabb slágerlistákon:

USA: 1.
USA – R&B slágerlista: 1.
Egyesült Királyság: 8.

Eladott példányszám a világon: 4 134 456
Ebből USA: 2 214 790

Források:

http://www.jackson5abc.com/albums/abc/abc/

http://www.jackson5abc.com/albums/abc/the-young-folks/

Craig Halstead: Michael, Janet & The Jackson Family – All The Top 40 Hits (2013)

Reklámok

Posted on március 3, 2014, in Jackson 5 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 10 hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: