Marvin Gaye és Michael Jackson

A zseniális Marvin Gaye hatása máig érződik – gondoljunk csak Robin Thicke tavalyi nagy slágerére a Blurred Lines-ra. Gaye a Motown lemeztársaság művészeként pályafutása elején a szokásos Motown-slágereket énekelte, azonban később az egyik első művész volt, akinek sikerült kiharcolnia Berry Gordy-nál, hogy saját zenét készíthessen. És ezzel mindenki nagyon jól járt, mert ebből születtek meg az olyan mesterművek, mint Gaye 1971-es albuma a What’s Going On amely az R&B zene egyik első koncepció albuma és egyik legnagyobb hatású albuma, vagy az 1973-as Let’s Get It On és így tovább.

Michael Jackson is a példaképei közé sorolta Gaye-t.  Michael bátyja, Jermaine 2011-es könyvében, a You Are Not Alone-ban ezt írta: “Amikor megjelent Marvin Gaye What’s Going On című albuma Michael “igazi mesterműnek” tartotta és az album borítóját egy polcra helyezte Hayvenhurstben, mint valami csodálandó díszt, követendő példát. Még mindig ott van, pont ott ahol hagyta, a mai napig.”

A Jacksons és Michael néhány korai dalán érezhető is Gaye hatása. Ezek közül a legnyilvánvalóbban a Jacksons 1978-as Destiny című albumán megjelent Shake Your Body (Down To The Ground) című, amely Randy és Michael szerzeménye. A dal “let’s dance, let’s shout” refrénje Gaye 1977-es Got To Give It Up című slágeréből származik (kb. 5:00 perctől)

Amikor Michael 1979-ben egy magazin kérésére listát írt kedvence dalairól és albumairól, ott volt köztük Gaye Let’s Get It On című dala is. 1988-ban pedig egy hasonló listán a Heard It Through The Grapevine Gaye előadásában.

A Motown nem csupán egy lemeztársaság volt, hanem egy család is – és ezt néhány esetben szó szerint kell érteni. Marvin Gaye Berry Gordy lánytestvérét, Anne-t vette el feleségül, míg a Jermaine Jackson Gordy lányát, Hazelt, így tulajdonképpen szegről-végről Gaye és a Jacksonok rokonságba is kerültek egymással. Ahogy később Michael beszámolt róla, Gaye gyakran járt át hozzájuk a bátyjaival kosárlabdázni. Ugyanakkor pont ezek a viszonyok okoztak némi bonyodalmat is a kapcsolatukban. Talán nehéz elhinni utólag, de minden zsenialitása ellenére Gaye – akit akkoriban a Motown hercegének is hívtak – roppant bizonytalan művész volt és minden feltörekvő fiatal fekete soul zenészben trónkövetelőt látott. Egészen nyíltan vallott arról, hogy 1973-ban azért nem ment el Jermaine és Hazel Gordy esküvőjére, mert azt a tényt, hogy az egyik Jackson fiú beházasodott Berry Gordy családjába személyes támadásként élte meg: “Nem voltam hajlandó elmenni. Nyilvánvaló volt számomra, hogy mi történt. Fel akartak váltani. Jermaine beházasodott a Gordy családba, ahogy korábban én is. Berryt én már nem érdekeltem. Egy újabb, fiatalabb Marvin Gaye-t akart és az volt a célja Jermaine-nel, hogy ő legyen a Motown új hercege. Nem létezett, hogy megnézzem a koronázási ceremóniát.”

Később ezt ismét megerősítette: “Úgy éreztem felváltanak. Jermaine énekes volt, aki beházasodott a családba, épp úgy, ahogy korábban én és amikor én éppen kiköltöztem onnan. Mindez Berry terve volt arra, hogy szerezzen magának egy új, fiatalabb Marvin Gaye-t.”

Utólag nézve Gaye féltékenysége Jermaine-re megmosolyogtató, mert – valljuk be – Jermaine Jackson sosem volt egy Marvin Gaye kaliberű tehetség. Michaeltől jobban tarthatott volna, de akkor ő még csak 15 éves volt – és ennek a 15 éves fiúnak Gaye egyébként megengedte, hogy ott legyen Let’s Get It On című albuma felvételein, majd pár évvel később az I Want You című Gaye album felvételein is, ahol nyilvánvalóan sokat tanulhatott.

Később azonban Gaye rájött, hogy Michael az igazi vetélytárs, nem Jermaine. 1979-ben Michael első önálló, felnőtt szólóalbuma, az Off The Wall óriási sikert ért el – az addig legnagyobb példányszámban eladott album lett fekete előadótól, s ez némileg felkavarta Gaye-t. A Divided Soul című Marvin Gaye életrajzi könyv így ír:

“Magában az interjúban Marvin védekező volt és nyilvánvalóan aggódott Michael Jackson aktuális sikere miatt – Off The Wall című albuma öt millió példányban kelt el. Marvin úgy tűnt új lemezcéget is keresett. Új albuma kereskedelmi potenciáljáról szólva azt mondta: “Nem érdekel, hogy azon aggódjak, hogy sláger lesz-e, mivel Michael Jackson árasztja el a piacot egy más hangzással, vagy mert Quincy Jones hangzása az ami most menő… Én én vagyok. Nem akarok semmit elvenni Quincy-től vagy Michaeltől, mert briliánsok és szeretem őket, de nekem önmagamnak kell lennem. Úttörő vagyok. Kos vagyok és vezető és én szeretem a szerepemet. Szükségem van egy olyan lemeztársaságra, amelyik tisztában van azzal mije van, aki tisztában van azzal, hogy én más vagyok és lehet, hogy nem minden dalom lesz sláger… Nem minden jó versenyló fut mindig jó versenyt és minden kiváló running backnek van rossz napja.”

Mindezzel együtt a Jacksonok mindig is a legnagyobb csodálattal beszéltek Marvin Gaye-ről és példaképként tekintettek rá. Michael Marvin Gaye és Sam Cooke zenei zsenijét “nevetségesnek” nevezte (itt ezt jó értelemben kell érteni – úgy, hogy nevetségesen jó, nagyszerű), Gaye pedig elismerően nyilatkozott Michaelről: “Michael sosem fogja elveszíteni azt a képességét, amely elválasztja a pusztán szentimentálisat az igazán szívből jövőtől. Ez a blues-ban gyökerezik és nem számít Michael milyen műfajban énekel, annak a fiúnak a vérében van a blues.”

További érdekesség, hogy Michael 2001-es Invincible című albumán részben Gaye stúdiójában is dolgoztak.

1984-ben a Jacksons a tragikus körülmények között elhunyt Marvin Gaye-nek ajánlotta Victory turnéját. Gaye-t 1984. április 1-jén lőtte le a saját apja egy vita hevében.

Michael Jackson és Marvin Gaye 1979-ben

Michael Jackson és Marvin Gaye 1979-ben

Forrás: http://books.google.hu/books?id=aAJLQW0oRlgC&pg=PT178&lpg=PT178&dq=Jermaine+the+next+Marvin+Gaye&source=bl&ots=j-b_enM2ls&sig=iiGNgotfP-8I66ZYjcwl8n5H18M&hl=en&sa=X&ei=AfCGUtTCDqbF2QWBzIHYAQ&redir_esc=y#v=onepage&q=Jermaine%20the%20next%20Marvin%20Gaye&f=false

Posted on március 17, 2014, in Michael Jackson and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: