Freddie Mercury és Michael Jackson

Hivatalosan ma jelenik meg a Queen együttes új album a Queen Forever. Ez egy nagyrészt válogatás album, amelyen azonban helyet kapott pár korábban ki nem adott dal is. De mit keres ez az információ egy Michael Jackson blogon? Csak azt, hogy a korábban ki nem adott dalok közül az egyik egy duett, amelyen Freddie Mercury és Michael még az 1980-as években dolgoztak. Ez a There Must Be More to Life Than This. A két sztár felvett együtt két további dalt is (State of Shock és a Victory), de ezek most nem kerülnek kiadásra – valószínűleg azért, mert Michael hagyatékkezelője csak a Freddie által szerzett There Must Be More to Life Than This kiadásába egyezett bele a Queen albumon.  A három dalról korábban már írtam bővebben itt, azokat az információkat itt most nem ismétlem meg.

Mindez igazából csak az apropó ehhez a bejegyzéshez (a There Must Be More to Life Than This-ről majd egy külön bejegyzésben összefoglalom az eddigi információkat). Itt most Michael és Freddie kapcsolatát szeretném körbejárni: hogyan barátkoztak össze, mi kötötte őket össze, majd hogyan távolodtak el egymástól.

A megismerkedésük valamikor a ’70-es évek végére datálható, amikor a Queen az USA-ban turnézott, Michael pedig ellátogatott néhány koncertjükre Los Angeles-ben. Az újságíró, Lisa Robinson így idézi Freddie Mercury-t erről There Goes Gravity – A Life in Rock and Roll című önéletrajzi könyvében:

“Három vagy négy évvel ezelőtt Michael eljött és megnézte a koncertünket az LA Forumon. Azt hiszem tetszettünk neki, így továbbra is eljött megnézni minket és aztán elkezdtünk beszélgetni és volt, hogy elmentünk vacsorázni. Ma már azt hiszem jobban szeret otthon maradni és nem szereti egyáltalán kitenni a lábát. Legalábbis ezt mondja. Azt mondja, hogy bármit akar, azt megkaphatja otthon. Bármit akar azt megveszi.” Mondtam, hogy ez a fajta elszigeteltség ijesztő. “Tudom,” – mondta Freddie – “és ez nem én vagyok. De ez az ő batyuja. Én halálra unnám magam. Nekem minden este el kell mennem otthonról. Utálok sokáig ugyanabban a szobában maradni, szeretek mozogni. Talán azért van ez, mert nagyon fiatalon kezdte. Úgy értem néha, amikor beszélek vele, azt gondolom, istenem, csak 25 éves, én meg 37, de régebb óta van az üzletben, mint én, mert olyan fiatalon kezdte. Szóval elég jól el tudunk egymással beszélgetni, mert hasonló élményei vannak, mint nekem.”

Itt látható Michael egy Queen koncert előtt az együttes kíséretében. Michael a felvétel végén, 0:50-nél bukkan fel – kék zakóban van és kezet fog valakivel:

Freddie az alábbi videóban beszél MJ-ről. Az első interjú a fent idézett Lisa Robinsonnal, a másodikban arról beszél, hogy három dalt vettek fel együtt, de különféle egyéb elfoglaltságaik miatt egyiket sem tudták befejezni, talán majd a jövőben valamikor. Beszél a State of Shock című dalról, ami eredetileg kettejük duettje lett volna, de mivel nem tudták befejezni, ezért Michael felhívta Freddie-t és megkérdezte, hogy befejezhetné-e Mick Jagerrel, amit aztán meg is tett. Ez a változat a Jacksons 1984-es Victory című albumán kapott helyet. Freddie azt mondja, hogy ezt egyáltalán nem bánja, mert amíg a barátságuk tart addig úgyis készíthetnek együtt még új dalokat. Sajnos erre végül nem került sor, de talán nemsokára a három felvett daluk mégis megér valamiféle hivatalos kiadást.

Freddie egy évvel később, 1985-ben, pedig a There Must Be More To Life Than This-t, amely eredetileg MJ-vel lett volna duett, felvette szólóban a Mr. Bad Guy című első szólóalbumára. Érdekesség egyébként, hogy eleinte a CBS Records nem támogatta Freddie-t a szólólemez kiadásában, de miután Michael Thriller című albuma minden képzeletet felülmúló eladásokat és bevételt produkált, a kiadó bőkezűbbé vált és így kapott pénzügyi támogatást Freddie szóló projektje is. Tehát ezt is lehet egyfajta kapcsolatnak tekinteni: Freddie Mercury végső soron Michael Jacksonnak és a Thriller sikerének köszönheti az első szólóalbumát.

A két ember természetre nagyon eltért egymástól. Freddie bulizós volt és két kanállal habzsolta az életet, míg Michael inkább félénk, visszahúzódó és otthon ülő volt. Azonban összekötötte őket az egymás iránti művészi tisztelet. Amikor egy alkalommal Michaelt megkérdezték, hogy Queen rajongó-e, ő pontosított: “Freddie Mercury rajongó vagyok.”

MichaelWithQueenCover

Michael egy magazinnal, aminek a címlapján a Queen van

A Queen Killer Queen című videójában pedig 0:34-nél a Jacksonst nevezik meg Freddie kedvenc együtteseként.

Bár Európában és globálisan a Queen legenda, azonban az USA-ban mindig egy kicsit nehezebb volt számukra az érvényesülés. Az amerikai kritikusok sokszor elutasítóak voltak velük szemben, az olyan magazinok, mint a Rolling Stone rendre lehúzták az albumaikat. Az USA-ban összesen két Nr. 1. slágerük volt, az 1979-es, Elvis Presley-re hajazó Crazy Little Thing Called Love és az 1980-as Another One Bites The Dust.  Utóbbit valamennyire Michaelnek köszönhetik, ugyanis, amikor a Queen megmutatta neki The Game című albumát Michael azt tanácsolta, hogy mindenképpen adják ki kislemezen róla az Another One Bites The Dustot, mert nagy sláger lesz. Ezzel a Queen többi tagja nem értett egyet, de Freddie ragaszkodott ahhoz, hogy fogadják meg Michael tanácsát. És milyen jól tette, hiszen ez lett az együttes egyik legnagyobb slágere az amerikai piacon!

És hogy miért távolodtak el egymástól? Nos, Freddie szerint azért, mert Michael egy lámát vitt a stúdióba, amikor felvételeket készítettek együtt, ez pedig már neki is sok volt. Sztorinak ez persze jó, de azért lehet, hogy a valóság ennél kevésbé érdekes és szimplán csak másfelé vitte őket az útjuk.

Még néhány részletet megtudhattok a két sztár együttműködéséről egy interjúból, amit Freddie egyik legjobb barátjával, Peter Freestone-nal készítettek 2013-ban.

Michael, Randy és Jackie Jackson Freddie Mercury-val

Michael, Randy és Jackie Jackson Freddie Mercury-val

Reklámok

Posted on november 10, 2014, in Michael Jackson and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: