Michael Jackson származása

Az alábbi kivonatot Michael Jackson édesapjának, Joseph Jacksonnak The Jacksons című könyvéből fordítottam:

A Jackson család (a képről hiányzik Michael legidősebb nővére, Rebbie)

A Jackson család (a képről hiányzik Michael legidősebb nővére, Rebbie)

“A Jackson nevet az apai dédnagyapámtól, July Gale-től kaptuk. Senki sem hívta July-nak, mindenki csak Jacknek hívta. A dédnagyapám Jack egy csaktók indián törzsben született a 19. század elején. Indián sámán volt és nagyra becsülték a gyógyító képességéért. Jack fiatalkorában felderítő volt az amerikai hadseregben. Aztán a dédnagyapám szerelmes lett egy szép lányba, akinek Gina volt a neve. 1838-ban megszületett az első fiuk, akit Israelnek neveztek el. Sajnos a múltban úgy volt, hogy ha egy gyerek egyik szülője rabszolga volt, akkor a gyereket is rabszolgának tekintették. Az indián Jack szabad ember volt, de a dédnagyanyám sajnos rabszolga, ezért Israel sem remélhetett mást, legalábbis egyelőre.

Amikor Israel felnőtt az emberek a Nero becenevet adták neki. Nero, Jack fia és ez végül aztán Nero Jack-sonná vált. Akárcsak a dédnagyapám, Nero magas volt és világos bőrű kiálló pofacsonttal és apró, ragyogó szemekkel. És nagyon büszke volt magára. Nero még kisfiú volt, amikor Jack elkezdte neki átadni a sámán tudását. De a gyógyító tudománya ellenére és annak ellenére, hogy szüksége volt a törzsére, a szülei bánatára Nerót eladták egy ültetvényre Louisianába. Más rabszolgákhoz hasonlóan Nerónak is ott és akkor kellett ennie, amikor a gazdái mondták – letérdelni egy alacsony vályú elé, amiből egy kanállal mert. Hamarosan Nerónak elege lett ebből és megszökött. Az ültetvény tulajdonosa azonnal utána küldött embereket, akik egész éjjel keresték és aztán a könnyű léptű rabszolgát a folyón kapták el több mérföldnyire az ültetvénytől. Annyira megverték Nerót, hogy több liter vért vesztett.

Amikor néhány hónappal később Nero felépült a tulajdonosa el akarta adni, de azokat a rabszolgákat, akik korábban megszöktek lehetetlen volt ugyanolyan áron eladni, így Nero gazdája inkább úgy döntött, hogy annyit fogja dolgoztatni, amennyit lehet. A nagyapámat megkínozták a durva déli gyapotmezőkön, úgy megbilincselték, hogy négykézláb kellett másznia. Amikor azonban végre lekerültek a bilincsek Nero ismét megszökött. Ezúttal az ültetvény tulajdonosa maga vezette a kereső csapatot és díjat ígért annak, aki elkapja Nerót. Attól félt, hogy más rabszolgák is követni fogják a példáját, ha nem kapja el. És amikor végre levadászta Nerót, vett egy felforrósított fogót és azzal szorította az orrát, amíg Nero össze nem esett. Otthagyta a nagyapámat feküdni a földön, mert azt hitte meghalt. De annyira erős volt, hogy ezt a szörnyű büntetést is túlélte! De az égés sebei megmaradtak az élete végéig.

Amíg Nero a louisianai ültetvényen élt hat gyermeke született a barátnőjétől. Később elvett feleségül egy csaktók indiánt – nos, csupán háromnegyed részben volt indián –, a nagymamámat, Emmaline-t. Valószínű, hogy Nero élete a nagymamámmal valamiféle menekvés volt a szörnyű munkakörülményekből és a csodálói csak irigykedhettek a házassága és az otthoni élete harmonikusságára. Nem volt sok pénzre szükségük ahhoz, hogy boldogok legyenek, mert szerették egymást. Emmaline Louisianából származott, az anyja enyhén sárgás színű bőrét örökölte.

Amikor Lincoln elnök 1865. május 31-én felszabadította a rabszolgákat Nero helyzete javult. Legalább megfelelően kereshetett – azzal, hogy indián gyógyszereket árult. Idővel híressé vált, mert több száz embert meggyógyított. Varázsló képességei messze földön híresek voltak és az emberek messziről jöttek hozzá segítségért.

Nero nagyapám egyszerű életet élt és annyi pénzt megtakarított, hogy ő és a nagymamám tudtak venni egy farmot Sunnyvale-ban, Mississippiben. Készpénzzel fizette ki a 120 hektár termékeny föld árát. Ott Nerónak és Emmaline-nak 15 gyermeke született (így Nerónak összesen 21 gyereke volt). A nagyapámat, nagymamámat és az egész hatalmas klánt ez a föld tartotta el, ahol gabonát, paradicsomot és más zöldségeket termesztettek, csirkét, disznót és teheneket tartottak. Nero emellett rendszeresen járt az erdőbe füveket gyűjteni. Gyökerekből és más növényekből főzetet készített, üvegekbe töltötte és odaadta a pácienseknek. Különféle erdei gyökerekből kenőcsöket is készített. Ezzel kezelte az indiánokat és egykori rabszolgákat és ők azzal fizettek neki, amivel tudtak.

Nero énekelni is szeretett és gyakran mutatta be a csaktókok régi harci táncait. Egyszer egy szombat este a seriff és az emberei megpróbálták kötelekkel lezárni az utcát, amin táncolt és megpróbálták letartóztatni a közrend megzavarásáért, de Nero megérezte a veszélyt. Felugrott a lóra, elegánsan átugratott egy akadályon és elmenekült. Ezután a seriff békén hagyta.

Michael Jackson apai nagyapja, Samuel Jackson

Michael Jackson apai nagyapja, Samuel Jackson

Amikor Nero és Emmaline gyerekei felnőttek és saját családokat alapítottak, akkor meghívta az öccse, William gyerekeit a farmjára, akik között ott volt az egyik unokatestvérem, Rufus is. Rufus mondta nekem, hogy jobban oda kellett volna figyelnie a füvekre, amikkel nagyapa kezelte a betegségeket. De hát még gyerek volt és sokszor a gyerekek nem gondolnak értékként az őseik tudására.

Amikor Rufus 4 éves volt Nero felesége meghalt. Közben Nero is megöregedett és meggyengült és mivel már nem tudta annyira ellátni a farmot, mint korábban kellett vennie néhány dolgot egy Eroy nevű fehér embertől. Elköltött némi pénzt, de Eroy nagyon gondosan kezelte a számlákat. Rufus még gyerek volt és ő csak azt látta, hogy Nero egyre gyengébb lett. És átadott Eroynak megőrzésre néhány fontos papírt. Végül Eroy-nak sikerült – ahogy Rufus és én később megtudtuk – megszereznie a farm birtoklását jelentő papírokat, látszólag adósság fejében, amivel Nero tartozott neki.

Így vesztette el a családunk ezt a termékeny földet, ahol több száz barack és körtefa állt, amiket a rokonaim gondoztak. Amikor Rufus és én később megtudtuk, hogy a föld alatt hatalmas olajmezők vannak, egyszerűen elakadt a szavunk. A fúrás joga 1,2 millió dollárba került, míg az olajkészlet értéke legalább 100 millió dollár.

Élete utolsó éveit Nero egyedül élte a farmon, mivel William és Rufus elmentek otthonról. 1924-ben halt meg, jó pár évvel a születésem előtt. Az apám Samuel akkoriban Arkansasban élt, ahol munkát talált. Túl későn értesült az apja haláláról így nem tudott elmenni a temetésre. A nagybátyám Sam Oklahomából tért haza, hogy részt vegyen rajta és a nagyapám egy másik fia, a nagybátyám, Esco is ott volt. Az apám Nero legkisebb fia volt. Volt egy iker nővére, Janey D. Hall.

Az anyai dédnagymamám Mattie Daniel volt. Mattie 1864-ben született. Az anyja, aki mozgássérült volt, az ültetvényes lánya volt, míg az apja egy rabszolga volt az ültetvényes farmján. Az anyja tiltakozása ellenére Mattie-t eladták egy másik családnak, mert az ültetvényesnek nem tetszett, hogy az apja fekete volt. Fiatalkoromban Mattie története elgondolkodtatott. Ha gyerekeim lennének, gondoltam, nem hagynám, hogy bárki elvegye őket tőlem.

Akárhogy is Mattie sosem tudott olyan társadalmi életet élni, mint az anyja. A dédnagyapámhoz, Neróhoz hasonlóan, anyai ágon is gyapotszedő rabszolgák voltak. Mattie kétszer házasodott és 17 gyermeke született. Az egyik lánya volt az én nagyanyám, egy másik lánya pedig az unokatestvérem, Verna nagyanyja.

Nero köztiszteletben álló személy volt a gyógyító képességei miatt és amiatt is mert földje volt, ami ekkoriban szokatlan volt egy egykori rabszolgától. Az üzleti képességeit illetően az apám hasonlított rá és ő is köztiszteletben állt, főleg a tanultsága miatt. Samuel kilenc évig tanult az Alcorn Főiskolán Missisippiben és 24 évesen már megvolt az alap és a mesterdiplomája is, ami a századfordulón ritkaságszámba ment egy kisebbségi fiatalembertől.

Joe´s mother

Michael Jackson apja, Joseph Jackson és apai nagyanyja, Chrystal King

A záróvizsgák után megtudta, hogy Ashley megyében, Arkansasban van egy megüresedés egy tanári állásra. 200 kilométert gyalogolt Mississippiből, hogy részt vegyen az állásinterjún és meg is kapta az állást. Korábban vidéken az általános és középiskolában csak egy tanár tanított. Jackson professzornak, ahogy nevezték, volt két különösen okos lány tanítványa, akikre kezdettől nagyon odafigyelt: a King nővérek. Az egyikük Chrystal volt – éles elméjű, ragyogó mosollyal és hangos nevetéssel. Amikor 16 éves lett Samuel elvette feleségül. Az anyám volt.

A kisvárosban, ahol éltem mindenki szerette a családom. A szabadidőnket otthon vagy a templomban töltöttük és mivel az apám művelt volt a szomszédok csodálták. És mindig voltak barátaink.”

jetzi-mjvideo.com/books-jetzi-02/04joej/04joej01.html

Reklámok

Posted on április 27, 2015, in Michael Jackson and tagged , , . Bookmark the permalink. Hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: