Új félakt fotó jelent meg Michael Jacksonról

A héten nyílt meg a neves fotóművész Greg Gorman kiállítása a berlini Fotográfiai Múzeumban Color Works – Pages from the Glossies címmel. A kiállított fotók között felbukkan egy korábban még soha nem látott félakt Michael Jacksonról, amelyet a művész még 1987-ben készített a sztárról. Íme:

Greg Gorman 8
Greg Gorman 9

Greg Gorman 4

A fotós, Greg Gorman a képpel a berlini múzeumban

A fotós, Greg Gorman a képpel a berlini múzeumban

A képpel kapcsolatban néhány rajongó eleinte szkeptikus volt, tudván, hogy sokszor bukkannak fel Michaelről photoshoppok az Interneten, ám Gorman szakmai háttere és hitele nehezen elképzelhetővé teszi, hogy hamisítvánnyal lenne dolgunk.

A Die Welt című német lapnak ezt nyilatkozta Gorman a fotóról:

Barátságokat is kötött ezekkel az emberekkel?

Gorman: Jó barátságban vagyok Pierce Brosnannal és John Hurttel. Nem vagyok az aki dicsekvésből hoz fel neveket, de jóban voltam Michael Jacksonnal is. Néha felhívott és beszélgettünk.

Van egy fotó a kiállításon Michael Jacksonról, amit még soha azelőtt nem láthattunk.

Gorman: Igen. Mindig, amikor Michaelt fotóztam előtte két órát beszélgettünk. A koncepcióról és hogy mit akarunk csinálni. Azon a napon, amikor ez a kép készült megemlítette, hogy mennyire csodálja az akt fotóimat. Ezért úgy döntöttünk, hogy csinálunk egy olyan képet, ami egy kicsit szabadabb. Gondolom ezért nem volt oly sokáig látható. Ez a kép Michaelről most először kerül kiállításra.

Ez az ön kedvence a kiállításról?

Örülök, hogy itt van, igen. De szeretem a David Bowie-ról és Andy Warholról készült képeimet is – nehéz eldönteni, hogy melyiket szeretem jobban, mivel mindkettő szép emlékeket idéz fel bennem.

Forrás: http://www.welt.de/icon/article149561411/Ich-fotografiere-nur-was-Widerrede-geben-kann.html?subid=skim25504X847487Xbb59c5db48ba568419603abe9f6aca17&affmt=2&affmn=1

Azt is tudjuk, hogy Gorman valóban sokat dolgozott együtt Michaellel abban az időben. Többek között ezek a fotók is az ő nevéhez fűződnek:

Gorman spider Gorman Bad alternative cover Gorman DD

A Bad című rövid film stáblistáján pedig hivatalos fotósként van feltüntetve a neve.

Gorman szinte mindenkit fotózott már a hírességek világában, aki számít, így nehéz elképzelni, hogy miért lenne szüksége hamisításra, vagy hogy miért tenné egy hamisítvánnyal kockára a szakmai renoméját. (Egyébiránt készített ennél sokkal merészebb félaktokat-aktokat is hírességekről. Itt egy pédául Keanu Reeves-ről és egy Rupert Everett brit színészről.)

Más rajongók azt jegyezték meg, hogy furcsa az arc a fotón, ám vegyük figyelembe, hogy a kiállított képről készített fotó szögből készült, ami miatt bizonyos torzulások lehetnek. A kiállításról híradók is beszámoltak Németországban. Itt például 3:20-nál látható egy beszámoló, amiben egy jobb szögből láthatjuk a képet.

mediathek.rbb-online.de/tv/rbb-AKTUELL/rbb-AKTUELL-vom-03-12-2015-um-13-Uhr/rbb-Fernsehen/Video?documentId=32017422&topRessort=tv&bcastId=3907840

És ha még ez sem elég, akkor tegyük hozzá, hogy Michael egykori sminkese Karen Faye is megerősítette a fotó valódiságát a Twitteren:

“Igen, a Greg Gorman fotó valódi. Én csináltam a sminket és a hajat minden fotóhoz, amit Michael és Greg csináltak. Élvezzétek!!!”

https://twitter.com/wingheart/status/673173736783110144

Egy rajongó a Facebookon arról is beszámolt, hogy megkérdezte Michael hagyatékkezelőjét és ők is megerősítették a kép valódiságát. Noha ezt a rajongói állítást nem tudom leellenőrizni, mindenesetre egybevág azzal, amit mindenki más is mond.

Sok rajongónak tetszik az alkotás és értik benne a művészi szándékot, ám vannak olyanok is, akik nehezebben emésztik meg és egyeztetik össze a bennük Michaelről kialakult képpel. Ami már csak azért is furcsa, hiszen láttuk már Michaelt ennél még lengébben is: You Are Not Alone – dereng valami?

yana

Michael akkori feleségével, Lisa Marie Presley-vel a You Are Not Alone című dal videójában

Michaelnek egészen biztosan nem voltak fenntartásai az emberi test művészi meztelen ábrázolásával szemben, hiszen nagy rajongója volt a fotóművészetnek egészen fiatal korától és gyűjteményében neki is voltak olyan művészi fotóalbumok, amik mind női, mind férfi aktokat tartalmaztak. Sok fotóssal pedig személyes barátságot ápolt.

Michael egy művészember volt, nem középkori prűd nagymama. Talán elfeledkeztünk már az In The Closetről, a HIStory turnés aranynadrágról, a Párductáncról a Black or White végén, a Come Togetherről és egyebekről? Ha nem, akkor pedig miért is olyan meglepő vagy egyeseknek sokkoló ez a fotó? Többet ez sem mutat meg, mint amit a You Are Not Alone videójában látunk.

Gorman még egy 2000-ben készült interjúban beszélt arról, hogy mit szeretne kifejezni az aktjaival. Szerintem ez elég találó erre a fotóra is, amit Michaelről készített. Az interjúban arról is beszélt, hogy sajnálatos módon milyen megbélyegzés kíséri általában a férfi aktokat:

“Úgy gondolom a célom az ártatlanság és a sérülékenység ábrázolása volt. Számomra ezek azok a dolgok, amelyek nagyban hozzáadnak egy férfi vagy női akt szexualitásához és érzékiségéhez.”

Gorman azt mondja, hogy szándékosan tartotta távol magát “a túlságosan izmos, túlságosan férfias fickóktól”.

“Sok olyan gyerek jött hozzám, akik szépek voltak, akiknek nagyszerű testük volt, de túl nagy önbizalommal jöttek be. Nem akartam olyan embereket fotózni, akik exhibicionisták.”

Gorman olyan férfiakat keresett, akiknek erős szemük és karcsú testük van, olyan tulajdonságaik, amikről azt mondja, hogy megközelíthetőbbé teszik a modelleket. Sok akt kép teljesen helyettesíthető, mert túl nagy hangsúly van a fizikumon. “Én próbálok inkább az egyénre koncentrálni és arra, hogy bevonjalak a képbe. És aztán a test remélhetőleg már csak egy szép dekoráció ahhoz, amit már felfedeztél.”

Néhányan talán túl ősinek és túl csinosnak találják a fotókat, de Gorman üdvözli a kritikát: “Néhány ember imádni fogja, néhány ember utálni fogja és néhányan azt fogják gondolni, hogy nem releváns. De a kereszttűz mindig jó.”

Gormant dühíti az, ahogyan sokszor tekintenek a férfi aktfotózásra. Az aktokat általánosan elfogadták az antikvitásban és az elmúlt században is sok fotós foglalkozott vele Man Raytől és Edward Westontól kezdve Robert Mapplethorpe-ig és Herb Rittsig.

“Most sokkal divatosabb azt mondani: ‘Ezt nem hiszem el, ez annyira buzis.'” – mondja Gorman. “Elképesztő mennyiségű megbélyegzés van. Az emberek a női aktokra nem úgy néznek, hogy ‘Ó, ezek annyira heteroszexuálisak.'”

Forrás: http://www.sfgate.com/entertainment/article/Impressive-Bodies-Of-Work-Celebrity-2734669.php

 

Reklámok

Posted on december 6, 2015, in Michael Jackson and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 25 hozzászólás.

 1. Csak nekem tűnik úgy, mintha ez nem MJ lenne. Először azt hittem, hogy ez festmény, és nem fotó, és egy festménynél érthetőbb, ha nem annyira hasonlít.
  Őszintén szólva, kételkedem, hogy ez tényleg az igazi Michaelről készült.

 2. Láttam én is ezt a fotót a fb-on, de annyira fura. Mintha nem ő lenne, hanem egy hasonmása. Engem még mindig nem győzött meg. 🙂

  • Nem látom be, hogy egy Gorman szintű fotósnak miért lenne szüksége egy hamis fotóra, ráadásul ezzel az egész szakmai hírnevét is kockára tenné. Szerinted arányban lenne ez azzal, amit ezzel a képpel esetleg nyerne? Miután ő egy híres fotós, a képeit akkor is kiállítanák, ha ez a fotó nem lenne.

   Az, hogy te Michaelt látod-e a képen vagy hasonmást inkább szubjektív dolog (én például őt látom, nem hasonmást), de az objektív tényeket nem szabad szem elől téveszteni. Ezek pedig amiket már a cikkben is írtam:

   1) Gorman szakmai háttere, hírneve.
   2) Gorman tényleg fotózta MJ-t abban az időben.
   3) Van tanú is, aki megerősítette a fotó valódiságát, aki szintén ott volt ezen a fotózáson (Karen Faye). Ráadásul nemcsak beszél ezúttal Karen, hiszen mutatott egy másik felvételt is ugyanarról a fotózásról.
   4) Michael érdeklődése a fotózás iránt (köztük az akt fotózás iránt is) elég jól dokumentált.

 3. Miért lenne rá szüksége? Pénzért természetesen. Ahogyan Busch és Tompkins is készített ruhákat évtizedeken keresztül MJ-nek, mégis egy jó nagyot hamisítottak, és amikor kiderült, jó nagy balhé kerekedett.
  Sajnos MJ halála óta túl sok barátja lett, akik őt nagyon jól ismerték.

  “Anything, Anything
  Anything for money
  Would lie for you
  Would die for you

  Even sell my soul to the devil
  Anything
  Anything
  Anything for money
  Would lie for you
  Would die for you”

  Ahogy elnézem a neten, mást se győzött meg Karen fotója.
  Egyébként maga a fotós is tudná bizonyítani az igazát, ha akarná, további fotókkal.
  Majd kiderül…

  • Busht és Tomkinst azért nem tenném egy kategóriába Gormannal, mert Bushnak és Tompkinsnak az egész pályafutása MJ körül forgott és hozzá kötődött. Gorman MJ-től függetlenül híres fotós, akinek tényleg nincs szüksége arra, hogy MJ képet hamisítson. A képeit akkor is kiállították volna és a kiállításra akkor is elmennének a fotózást kedvelők, ha ez a fotó nem lenne ott kilógatva.

   A tagadást én leginkább azoknál látom, akiknek nem tetszik a kép. Külföldi fórumokon a legtöbben el tudják fogadni és a legtöbben azt is belátták, hogy valódi.

 4. Engem és többünket is maximálisan meggyőzött. Nagyon remélem, hogy az Estate hivatalos nyilatkozatot fog kiadni róla, bár azt is tudom, hogy pontosan az ilyen rajongók azok, akik bármit tesznek ők a végsőkig tagadni fogják. Nagy a gyanúm egyébként, hogy azok a rajongók tiltakoznak jó részt a hitelesség ellen, akiknek nem tetszik. Nem tetszés egyenlő a tagadással.

 5. Nekem mellesleg tetszik a kép, félreértetted, amit írtam. Én csak azt kérdőjelezem meg, hogy ki van rajta.
  Amit viszont kifejezetten utálok, hogy MJ halála után is milliónyi bőrt akarnak lehúzni róla.
  A Bad korszakban hordott MJ olyan hajat, mint ami a fotón szerepel, és a képet is 1987-re datálják. Azóta miért nem adták ki ezeket a képeket? Ha azért, mert MJ nem akarta, akkor viszont most se kellett volna megmutatni.
  De mint írtam, ha tényleg az igazi MJ van rajta, akkor biztos, hogy készült több kép is, és a fotós tudja bizonyítani, hogy ki van rajta.

  Afelől pedig 1 percig se legyenek kétségeid, hogy ahogy az Estate eladta MJ gyerekeit is a biznisz kedvéért, és engedte kiadni a “Michael” nevű meghamisított albumon, mást is meg fog tenni pénzért.

  A fent említett Busch és Tompkins balhé kapcsán is akadtak olyan hitelesítők, akik a hamis aláírásokat hitelesítették, de ettől még nem lettek eredetiek. A Juliens aukciósház eddigi legnagyobb balhéja volt, igyekeztek is rendesen eltusolni.

  A hologram MJ-nél is az volt a baj, hogy azt mondták, hogy az “eredetiről” mintázták, aztán kiderült, hogy ott is egy hasonmást használtak. Ha kezdetekből az igazat mondták volna, akkor a rajongók is máshogy fogadták volna.

  • Azt meg lehet kérdőjelezni, hogy etikus-e valamit kiadni MJ halála után, amit életében nem adott ki, de ez így van minden más kiadvány esetében is: Xscape, Michael album – és nemcsak a hamis dalokra gondolok, hanem egyáltalán arra a tényre, hogy olyan dalokat adtak ki, amiket MJ életében nem; aztán ugyanezt lehet mondani a rajongók által kiszivárogtatott bootlegekre, kulisszák mögötti videókra, más fotózások termékeire, mindenre, ami MJ halála után jött ki MJ engedélye és tudta nélkül. Ha ezek közül egy rajongó egyet is megvett, letöltött, lementett, akkor szerintem nem sok jogalapja van azt lobogtatni érvként, hogy MJ halála után jött ki MJ jóváhagyása és akarata nélkül.

   Tudtommal nem az Estate “adta el” MJ gyerekeit, hanem Katherine. Ő kötötte meg a nevükben a szerződést a Howard Mann nevű kóklerrel.

   Még egyszer: Gorman nem Bush-Tompkins kategória. Neki van megélhetése, hírneve és szakmai elismertsége – nem is rossz – MJ-n kívül is.

   Arra azért kíváncsi lennék, hogy akkor is igyekeznének-e emberek megkérdőjelezni a fotót, ha egy sima arc portré lenne. Valamiért az az érzésem, hogy akkor nem lenne gond, hogy MJ halála után és tudta nélkül adták ki. 😛

   • Nyilvánvaló különbség van egy arckép és egy akt fotó között, és nem mindegy, hogy egy aktot valaki engedélyével adnak-e ki vagy sem. Személy szerint nekem a szóban forgó képpel semmi bajom nincs, teljesen belefér az MJ-ről alkotott képembe, csak fura a szeme, olyan mintha nem az ővé lenne, hanem egy hasonmásé.
    Egyébként lehet, hogy ha szemből fényképezték volna le a fotót, akkor más lenne a helyzet, persze látszik, hogy így is belecsillan a fény az üveg miatt.
    Miért gondolod, hogy az akt miatt kérdőjelezik meg a kép eredetét?

    Mellesleg az Xscape lemezborítója nem volt akt, mégis sokan kiakadtak azon, hogy mennyire rossz lett. A mai napig nem tudom, mi az az izé MJ fejénél.

   • “Nyilvánvaló különbség van egy arckép és egy akt fotó között, és nem mindegy, hogy egy aktot valaki engedélyével adnak-e ki vagy sem.”

    Semmi olyat nem mutat meg ez a fotó, amit MJ nem mutatott meg életében is (YANA). Ha egy teljes akt lenne elölről, akkor más lenne a helyzet, mert azt nem mutatta meg életében.

    Arról meg hogy nem MJ engedélyével adták ki már elmondtam a véleményem: sok mindent nem az ő engedélyével adtak ki a halála óta. Ha egy rajongó ezek közül egyet is megvett, letöltött, lementett, akkor nem igen van joga erről prédikálni szerintem.

    “Miért gondolod, hogy az akt miatt kérdőjelezik meg a kép eredetét?”

    Azért mert láttam a reakciólat. “Buzis”, “prostituáltnak van rajta MJ ábrázolva”, “MJ nem engedné hogy lássuk alsónadrágban kidudorodni a micsodáját” (nyilván az aranynacit már elfelejtettük, aminek ugyanez a hatása és meglehetősen szándékosan) stb.

    Többet elmondanak ezek a reakciók egyes rajongókról, mint akár MJ-ről, akár a képről.

   • A kiadatlan dalokról maga MJ nyilatkozta azt egyszer, hogy majd halála után lesz miből élnie a gyerekeinek. Tehát nyilván tudta, hogy ki fogják adni a dalait a későbbiekben. (Nem a meghamisítottra gondolok.)

    Aki pedig buzizik és hasonló jelzőkkel illeti, az nem rajongó.

   • Azt ugyanúgy sejthette a fotókról is, hogy egyszer kiadásra kerülnek. Van olyan híresség, aki direkt beveszi a végrendeletébe, hogy halála után semmit nem lehet róla kiadni, amit életében nem adott ki. Robin Williams például. Ezt MJ is megtehette volna, hiszen tudta nagyon jól, látta más hírességeknél, hogy hogy működik a biznisz. Nem tette.

    Van aki megjegyezte valahol, hogy a This Is It például sokkal kártékonyabb MJ imázsára nézve mint ez a fotó. Hiszen ott egy fáradt, csontsovány MJ-t látunk. Nyilván ez nézőpont kérdése, hogy kinek mi a kártékony, hiszen van akinek tetszett a TII és nem lát benne semmi rosszat. Más meg úgy gondolja, hogy nem tesz jót MJ-nek, hogy mindig ezt játsszák tőle a TV-ben ahelyett, hogy olyan koncerteket mutogatnának, ahol ereje teljében volt.

    Másnak ez a fotó veri ki a biztosítékot, megint más nem lát benne semmi rosszat, semmi rendkívülit, semmi különlegeset, amiért el kellene dugni.

    Mindezek azonban a rajongók saját, egyéni ízlését tükrözik, amit nem kell rávetíteni MJ-re. Azt senki nem tudja megmondani, hogy mi az amit jóváhagyna, hogy megjelenjen róla/tőle a halála után és mi az amit nem.

 6. A magam részéről biztos vagyok benne, hogy ki fog jönni több kép is ebből a sorozatból. Várjuk ki a végét. De cikk is lesz még, pláne, hogy ki van állítva, ez is biztos. Én speciel abban is reménykedek, hogy ha más nem, a német rajongók majd beszámolnak személyes tapasztalataikról – ha már meg nem tették azóta – ők biztos elmennek a Berlini Múzeumba és megszemlélik testközelből.
  Engem csak az zavar már, hogy szinte mindenben azt nézi a többség, hogy nem mond valaki igazat, ad ki hamisat és hogy akar átverni. Bush-ról hallottam, Estate-ről is eleget, a Michael albumot is ismerem és a hologram körüli mizériát is. Viszont ebben az esetben össze lett azt hiszem elég jól szedve minden ahhoz, hogy én ne kérdőjelezzem meg a fotó hitelességét. A kulcs nálam az, hogy Gorman-nak nem érdeke, hogy 1 db hamis MJ képel villogjon. Michael feje nekem is furcsa volt, de úgy gondolom azt a haja teszi, illetve pontosabban a megvilágítás, a fény-árnyék hatás, de a szög is speciális, ahonnan fotózták. Mindez nagyban befolyásolja a látványt. De Karen polaroidja is ott van, ami ugyanakkor készült.
  Hogy miért MJ halála után jönnek ki ezek? Én ezt nem érzem problémának, főleg akkor nem, ha MJ rajongótábora mindig újra éhezik. Mert ezt is állandóan hallani.
  Ahogy én MJ-t, mint örök gyűjtögetőt megismertem lehet, hogy sok mindent bevágott ő a fiókba és elfelejtkezett róla, nem pedig arról van szó, hogy nem akarta kiadni.

 7. Fenti fotók már Berlinből vannak, a múzeumban csinálták a rajongók, és igyekeztek szemből fotózni. Szöveget fotóval együtt nem engedett betenni, ezért van külön.

  Felső kép: a csaj a fotón gondolom MJ lábát méricskéli, de elfelejtett magával centimétert vinni a hitelesítés miatt. Felhívnám a figyelmet MJ zoknijára egyébként, ami ugyanolyan hányaveti módon van a lábán, ahogy azt hordani szokta. Se az eleje, se a sarka nincs a helyén. 😉

  Alsó kép: Sőt, a rajongó egymás mellé tette az eredeti Gorman cikkből kivágott fotót (balra) és azt, amelyiket ők fotóztak (jobbra) azért, hogy megmutassa milyen, mikor rossz perspektívából fotóznak egy képet. Az első eredeti nyújtott, a második pedig nem, így nincs torzulás. Még szemléletesebben mutatja ezt a két piros csík a képek tetején-alján.

  Egyébként pedig Unbreakable jót mosolyogtam azon, mivel sújtod azokat a rajongókat, akik “lebuziznak”…….hát én mikor megláttam az Arno Bani fotósorozat darabjait szerintem sokkal csúnyább szavakkal illettem. 😀 Pedig hidd el, nagy rajongója vagyok. 😉

  • Edina, én esküszöm nem értem, hogy mit akartál írni ezzel a méricskéléssel. Ez most bizonyít valamit? Vagy csak írtad, hogy másképp látszik?
   Természetes, hogy más szemszögből fotózott kép máshogy mutat. Gondolom azért fényképezték így, hogy nem csillanjon meg a fénye az üvegen.

   Tényleg nagyon várok egy jó fényképet erről a fotóról, hogy lássam végre a szemét. Nekem az nagyon furi, még a Karen fényképén is. De ebben szerintem semmi rossz nincs. Nem akadtam ki a képen, sőt azt gondolom, hogy MJ az évek során sokkal meredekebb dolgokkal is előrukkolt, mint ez az akt, ami mégcsak nem is akt. Inkább nevezném lenge öltözetnek. 🙂

   Az Arno Bani könyvet személy szerint elajándékoztam, annyira nem tetszett. (Nagyon szépen fogalmaztam!) DE!!! semmilyen blogon és máshol sem írtam emiatt becsmérlő szavakat MJ-ről.

   Nekem az ilyen kiakadásokról az jut az eszembe, amikor a TII turné első fellépéseit elhalasztották vagy törölték, és emiatt a “rajongók” összetépkedték felháborodottan a jegyeiket, és kijelentették, hogy nem lesznek többé MJ rajongók, mert megsértődtek. Én meg csak néztem, hogy mi van? Ettől lesz valaki rajongó vagy nem. Érthetetlen.

 8. Egy művészfotóhoz másképp sminkelnek. Azért is hoztam fel a Bani fotókat.
  Lesz tisztességes kép, sőt szerintem nem is egy. Mert hogy ez egy fotósorozat része, abban biztos vagyok.

 9. Unbreakable…..ezeket Neked hoztam. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: