Dirty Diana

DirtyDianaA Dirty Diana az ötödik kiadott kislemez Michael Jackson 1987-es Bad című albumáról. A kislemez 1988. április 18-án jelent meg.  A dalt Michael írta és komponálta. A Thriller albumon megjelent Beat It után ez volt a második rock dala.

A Dirty Diana első változatát Michael 1983-ban írta meg. Ez egyike Michael femme fatale (végzet asszonya) dalainak. A romlott és/vagy veszélyes, de ellenállhatatlan nő alakja kedvelt, visszatérő témája volt a dalainak (lásd még Billie Jean, Dangerous, Blood on the Dance Floor stb.)

A címe miatt eleinte sok spekuláció látott napvilágot arról, hogy a dal Diana Rossról szólhat. Michael viszonzatlan szerelmet táplált Diana iránt, s Moonwalk című önéletrajzában ír is arról, hogy mennyire rosszul érintette, amikor Diana 1986-ban férjhez ment egy másik férfihez. Nyilvánosan azonban Michael cáfolta, hogy a címnek vagy a dalnak bármi köze lenne Diana Rosshoz. Elmondása szerint a dal a grupikról szól – azokról a könnyűvérű rajongó nőkről, lányokról, akik megvárják a rock sztárokat a koncertek után, hogy szexeljenek velük. A dal első olvasata valóban ez, de mint tudjuk egy dal értelmezésének lehet több rétege is, s vannak akik máig úgy vélik, hogy minden nyilvános cáfolat ellenére azért Diana Rossnak mégiscsak lehetett némi köze ezen nőalak kialakításában – különösen ha ismerjük az életrajzát… A dalt egyébként maga Ross is használta a koncertjei bevezetőjeként abban az időben.

Diana Ross és Michael Jackson

Diana Ross és Michael Jackson

A dal egy másik Dianával kapcsolatban is hozott némi bonyodalmat. Amikor Michael 1988-ban Londonban koncertezett, az egyik koncertre kilátogatott Károly herceg és Diana hercegnő. Michael a koncert előtt találkozott a hercegi párral és elmondta Lady Dianának, hogy az iránta érzett tisztelete miatt aznap nem fogja eljátszani a Dirty Dianát. A hercegnő azonban közölte vele, hogy azt nagyon sajnálná, mert az a kedvenc dala, így végül is mégis felhangzott a dal a koncerten.

A dal első helyezést ért el az amerikai Billboard slágerlistán – ez volt az album ötödik és egyben utolsó Nr. 1. slágere. Számos más országban is a slágerlisták élvonalában szerepelt.

A dalhoz készült videót, amely egy rock koncertet imitál, Joe Pytka rendezte. A videóban újra és újra láthatjuk egy sétáló nő lábait – erre a szerepre több száz “láb modell” közül választották ki Lisa Deant.

Élőben Michael a dalt az 1987-89-es Bad turnén játszotta. 1988-ban a Madison Square Gardenben tartott koncerten Steve Stevens is fellépett Michaellel. Stevens Billy Idol gitárosaként vált ismertté és ő játszott gitáron a Dirty Diana lemezfelvételén, valamint megjelenik a videóban is. A Madison Square Garden tartott koncerttől eltekintve a turnén Michael állandó gitárosa, Jennifer Batten gitározott a dalban.

2011-es Echoes of Silence című albumán D.D. címmel feldolgozta The Weeknd. Hangmintázza Whitney Houston Queen of the Night című dala.

Még többet olvashatsz a dalról a Michael Jackson – Ember a zenében blogon: http://michaeljacksonemberazeneben.wordpress.com/2013/09/27/9-dirty-diana/

http://www.dailymotion.com/video/x1hke4_michael-jackson-dirty-diana_music

Az eredeti kislemez B oldalán a dal egy instrumentális verziója volt megtalálható:

Írta és komponálta: Michael Jackson
Producer: Quincy Jones, Michael Jackson (társ producer)
Hangszerelte: Michael Jackson, John Barnes, Jerry Hey (ritmus hangszerelés), Michael Jackson, Quincy Jones, John Barnes (szintetizátor hangszerelés), John Barnes (vonós hangszerelés), Michael Jackson (vokális hangszerelés)
A felvétel ideje: 1986-87
A felvétel helyszíne: Westlake Recording Studios (West Hollywood, Kalifornia)
Album: Bad

Stílus: rock, pop

Videó

Rendezte: Joe Pytka

Legjobb helyezése a fontosabb slágerlistákon:

USA: 1.
Egyesült Királyság: 4.
Spanyolország: 1.
Hollandia: 2.
Németország: 3.
Kanada: 5.
Új-Zéland: 5.

Forrás:

Chris Cadman & Craig Halstead: Michael Jackson – For The Record (2nd edition) (2009)

Posted on december 18, 2014, in Michael Jackson and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 10 hozzászólás.

Hozzászólás